Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Izbira avtosedeža

 

Pravi otroški varnostni avtosedež - katerega izbrati?

 

Varnost in udobje otrok med vožnjo je na prvem mestu in zato je v široki ponudbi otroških varnostnih avtosedežev pomembno vedeti, kako izbrati pravega za vašega otroka. Za nasvete in informacije se obrnite na strokovno podkovano osebje v specializiranih prodajalnah.

 

1. Osnovno pravilo pri nakupu avtosedeža je, da upoštevate starost, višino in težo vašega otroka. Kategorizacija avtosedežev je predstavljena v nadaljevanju.

 

2. Prepričajte se, da ima izdelek ustrezno nalepko z oznako ECE in opravljeno homologacijo. Trenutno veljavni oznaki homologacije sta ECE-R 44/04 ali ECE-R 129, ki zagotavljata, da avtosedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom.

 

3. Vsak avtosedež ni možno namestiti v vsako vozilo, zato pred nakupom preverite, da je avtosedež primeren za uporabo v vašem vozilu. Novejši avtomobili imajo vgrajen isofix in dodatno zgornjo pritrditveno točko (Top Teather). V starejših vozilih je pritrditev možna samo s 3-točkovnim varnostnim pasom.

 

4. Sedež naj bo udoben za otroka. Vpenjanje otroka naj bo enostavno, omogoča naj naklon za udoben počitek med vožnjo in sedež naj raste z otrokom (po višini nastavljiva opora za glavo in nastavljivi varnostni pasovi).

 

5. Pri nakupu dajte prednost avtosedežem z isofix vpenjanjem, ki zagotavlja varnejši, lažji in hitrejši način pravilne namestitve otroškega avtosedeža brez uporabe pasov.

 

5. Avtosedeži opremljeni stransko zaščito dobro ščitijo otroka v primeru stranskega trka.

 
 
 
 
 

Nasveti za varno uporabo avtosedeža

 
1. Avtosedež pravilno namestite v avto. O pravilni namestitvi povprašajte strokovno podkovano osebje že ob nakupu, ki vam bo z veseljem svetovalo. Upoštevajte proizvajalčeva navodila (mesto in način pritrditve sedeža ter privezovanja otroka).

 

2. Otrok naj bo tudi na najkrajših poteh vedno ustrezno pripet v otroškem avtosedežu, ki je kakovostno pritrjen v avtomobilu. Sila trka pri hitrosti mestne vožnje (50 km/h) namreč ustreza padcu iz četrtega nadstropja!

 

3. Otrokova glava nikakor ne sme gledati iz sedeža. Položaj otrokove glave mora biti v sredini naslonjala za glavo.

 

4. Preverite, kako je čez otrokovo telo speljan varnostni pas. Biti mora dovolj močno (seveda pa ne premočno) pritrjen. Pri večjih otrocih preverite, ali so se dobro pripeli z varnostnim pasom, vgrajenim v avtomobil.

 

5. Priporočamo, da otroku, preden ga posadite v sedež, slečete debelejša oblačila. Debelejša oblačila preprečujejo, da bi se otroku varnostni pasovi tesno prilegali telesu. V tem primeru otroka raje pokrijte s toplo odejo.

 

6. Večje otroke pripenjamo z avtomobilskim varnostnim pasom, pri čemer je pomembno, da to naredimo s pomočjo otroškega avtodesedeža, ki dvigne otrokovo telo. Tako gre varnostni pas čez otrokovo ramo in čez boke, nikakor pa ne čez vrat in trebuh.

 

 

Pozorno pri uporabi

 

1. Najpogostejša napaka pri uporabi avtosedeža je slabo ali napačno pritrjen avtosedež in na drugi strani nepravilno uporabljeni varnostni pasovi, s čimer ni zagotovljena primerna varnost otroka med vožnjo.

 

2. Varnostne pasove je potrebno otroku zategniti tako močno ob telo, na v primeru nesreče preprečijo preveliko nihanje otrokovega telesa.

 

3. Avtosedeža ne smemo namestiti v avtu na mesto, kjer se bo ob trku sprožila varnostna blazina, saj s tem tvegamo nepredvidljive posledice in poškodbe otroka. Veliko avtomobilov ima pred sovoznikovim sedežem varnostno zračno blazino, zato lahko avtosedež na sopotnikov sedež namestimo samo v primeru, ko je delovanje zračne blazine možno izklopiti. (*dodaj znak Airbag off)

 

4. Avtosedež mora biti primeren otrokovi višini in teži. Otrok je avtosedež prerastel takrat, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov. Takrat je čas, da obstoječi avtosedež zamenjamo za novega, ki bo primeren otrokovi velikosti.

 

5. Uporaba odsluženega avtosedeža je neprimerna, saj materiali z leti izgubijo svojo elastičnost in trdnost.

 

6. Odsvetujemo tudi nakup rabljenega avtosedeža, saj je bil le-ta lahko udeležen v prometni nesreči. Kljub temu, da nima vidnih poškodb, takšen sedež ni več zanesljiv.

 

7. Otrok mora uporabljati avtosedež, dokler ne zraste vsaj 150 centimetrov v višino, in sicer le na zadnjih sedežih vozila.

 

-------------------

Nikoli ne delajte kompromisov pri varnosti: v avtu naj bo otrok vedno in brez izjeme varno pripet v svojem avtosedežu.

-------------------

 

 

 

Mednarodni varnostni standardi ECE-R 44/04 in ECE-R 129 (i-Size)

 

Vsak avtosedež, katerega ponudniki prodajajo na tržišču EU, morajo biti certificiran s strani neodvisnih certificiranih institucij v skladu z mednarodnim standardom ECE-R 44/04 ali ECE-R 129 (i-Size).

 

ECE-R 44/04

V letu 2005 je začel veljati standard ECE-R 44/04 in zagotavlja, da so posamezni deli sedeža (školjka, ogrodje, pasovi, prevleke) izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste varnosti in se da ustrezno namestiti v osebni avto z isofix sistemom ali s tritočkovnim avtomobilskim varnostnim pasom. V skladu s standardoma ECE-R 44/04 mora biti otroški varnostni avto sedež preizkušen, kako zaščiti otroka pri čelnem trku s hitrostjo 50 km/h.

 

Na izbranem sedežu mora biti oranžna nalepka z napisom ECE R 44/04. Ta zagotavlja, da je sedež izdelan v skladu z najnovejšimi varnostnimi predpisi (s homologacijo).

 

i-Size (ECE-R 129)

Leta 2014 je bil sprejet novejši standard ECE-R 129 ali i-Size, ki opredeljuje, da je pravilna izbira avtosedeža odvisna od otrokove višine (in ne teže). Vsi nivoji velikosti so v neposrednem sorazmerju z minimalno višino ramen, širino ramen in širino bokov. Poleg višine otroka novi predpis i-Size določa tudi maksimalno težo otroka, s katero se lahko sedi v avtosedežu. Glavne novosti standarda i-Size so:

obvezna namestitev sedeža v nasprotni smeri vožnje do otrokove starosti 15 mesecev,

zmanjšano tveganje za napačno uporabo sedeža, zahvaljujoč sistemu isofix,

enostavna razvrstitev po otrokovi višini in ne več po teži,

vključuje nov test v primeru bočnega trka.

 

 

 

Isofix

 

Isofix je mednarodni standardiziran sistem, ki zagotavlja najvarnejši, najlažji in najhitrejši način pravilne namestitve otroškega avtosedeža brez uporabe pasov.

Za namestitev se uporabljata dve standardni pritrdilni točki v dnu sedeža in tretja podporna točka, ki je lahko podporna noga (slika) ali top tether (slika).

Od leta 2006 so vsi novi avtomobili opremljeni z ISOFIX namestitvijo; le ta pa je že vgrajen številnih modelih pred letom 2006.

 

 

Prednosti:

- zmanjšuje tveganje nepravilne namestitve (otroški sedeži opremljeni z uporabo varnostnih pasov so pogosto nameščeni in uporabljeni nepravilno),

- zagotavlja trdno in trajno povezavo med sedežem avtomobila in karoserijo,

- sile, ki delujejo na otroka v primeru trka, se zmanjšajo,

- zmanjša se možnost poškodbe otroka v primeru nesreče,

- sedež je varno pripet tudi, ko ne vozite otroka.

 

Postopek namestitve isofix avtosedežev:

- preverite, ali je vozilo opremljeno z isofix pritrdilnimi točkami v dnu sedeža (večina avtomobilov od letnika 2006 dalje jih ima),

- položite avtosedež na zadnji sedež vozila,

- s preprostim pritiskom in klikom združite isofix pritrdilne točke v dnu sedeža z isofix otroškim avtosedežem,

- preverite indikator na avtosedežu ob strani, da je sedež pravilno nameščen,

- namestite tretjo podporno točko, ki je lahko podporna noga ali top tether.

 

-------------------
Pri izbiri pravega avtosedeža za vašega otroka vam bomo z veseljem svetovali tudi osebno v prodajalnah Pikapolonica.
-------------------

 

Konec z naglavnimi ušmi

Popolna novost v Sloveniji so izdelki blagovne znamke Leeloop, ki učinkovito ščitijo nagajive glave vaših malih nadobudnežev.

Priljubljena žirafa SOPHIE

Eksotična žirafa iz naravnega kavčuka – kakovostna, varna in ljubka igrača, ki je ravno pravšnja za majhne otroške ročice.

KIT & KIN preprosto čudoviti izdelki za nego

Izberite naravno kozmetiko KIT & KIN – le najboljše za vašega dojenčka in za okolje

Z dvojčkoma na pot - vozički Baby Monsters

Baby monsters vozički so najboljša izbira za aktivne starše z dvojčki enake ali manjše razlike v starosti. 

Z električno prsno črpalko MAM do več mleka

Materino mleko je za novorojenčka najboljša in tudi najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje ...   

Za krajšo ali daljšo pot - Tricikel QPlay Rito!

Naj bo vsak družinski izlet ali pot samo še lep dogodek! Naj bo vsaka pot, ne glede na starosta vašega otroška, osredotočena na vaš izlet in dogodivščine ...

Prvi nakupi za dojenčka

Z željo, da vam prihranimo dragocen čas in skrbi pri pripravi na prihod novega družinskega člana, smo pripravili predlog osnovnih in dodatnih potrebščin.

Porodniški dopust

Porodniški dopust je dopust, namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Potovanje in avtomobil

Se odpravljate na počitnice? Potem poskrbite, da bo pot za vašega malčka zabavna in igriva.

Kako izbrati najlepše praznično DARILO za otroke?

Čas obdarovanja in iskanja pravih idej za darilo.

Ureditev malčkove sobe

V filmih, v katerih pričakujejo prvega dojenčka, vedno veliko časa posvetijo opremljanju otroške sobe.  

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel.

Zaščitite svoje bradavice

Prsne bradavice povzročajo v času nosečnosti ter še kasneje nemalo težav.  

Dojenje in duda

Kakor hitro dojenje poteka brez težav, lahko otroku ponudite dudo.

Materino mleko

Brez dvoma je materino mleko najboljša in najbolj zdrava hrana za otroka, saj njegova edinstvena sestava okrepi imunski sistem otroka.  

Se lahko duda pogoltne?

Ne. Proizvajalec dud MAM pravi, da so njihove dude razvite v sodelovanju s strokovnjaki, ustrezajo mednarodnim standardom in jih zaradi tega ni mogoče pogoltniti.

Beremo: Ideje za izbiro božičnih igrač

Vas zanima kako se je izbire daril lotila Mojca, blogerka "Dream big Never stop" ...

Čiščenje zobk

Čiščenje zobk naj se začne že zelo zgodaj.

Varnost v vašem domu

Preverite, kako varno je življenje vaših malčkov doma.

Vse o dojenju

  Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Otroški horoskop

Dragi starši, rojstvo vašega malčka je pred vami ali pa morda že tudi za vami in vsekakor bi radi vedeli kakšen človek bo vaš otrok.

Izbira športnega vozička - marele

Kakko izbrati športni voziček (marelo)?

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.

Radi se igramo

Vse kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.  

Izbira avtosedeža

Izbor primernega avtosedeža predstavlja pomembno odločitev, saj gre za varnost vašega otroka.

Velikost otroških oblačil in pokrival

Izberite ustrezno velikost oblačil in pokrival za vaše najmlajše.

Za miren spanec dojenčka

Spanec ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka.

Odhod v porodnišnico

Vse potrebno za odhod v porodnišnico, si pripravite kakšen dan pred pričakovanim oz. določenim rokom poroda.         

Seznam porodnišnic

Seznam porodnišnic s telefonskimi številkami in naslovi.    

Otroška imena

V kolikor verjamete v numerologijo, boste pred izborom imena temeljito premislili in preračunali ali je ime vašega prihajajočega malčka pozitivno in napoveduje uspeh.

Recepti- prehrana malčka

Kakovostna in zdrava prehrana vpliva tako na zdrav razvoj vašega malčka, kakor tudi na pravilno in normalno rast.

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica