Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

 
Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.
 
Vaš otrok je od trenutka, ko se rodi obdan z dražljaji. Človeški možgani lahko nemudoma prepoznavajo signale iz okolja, kot na primer materin glas ali premikajoče telo. Te naravno prirojene sposobnosti so povezane z otrokovim instinktom za preživetje in njegovo potrebo po ljubezni ter skrbi.
 
Z izjemo teh naravnih sposobnosti mora otrok vse ostalo raziskati in doživeti. Otrok, ki se igra in eksperimentira, se zaveda svoje okolice in realnosti, posledično pa se spremeni tudi struktura možganov. V raziskovanje okolja ga vabijo različne barve in oblike, ki ga naučijo prepoznavanja, uporabe spomina in identifikacije. Vse to so nujna znanja, ki se jih naučimo v otroštvu in nam pomagajo pri kasnejšem življenju.
 
UČIMO SE IZ IZKUŠENJ
Znanje, ki ga pridobimo z opazovanjem in eksperimenti, omogoča možganom, da neprestano tvorijo nove sinapse (povezava med dvema nevronoma). Možgani so ekstremno gnetljivi: rastejo, se spreminjajo, se prilagajajo. V prvih treh letih življenja se morajo razviti taktilne in motorične spretnosti, začenši z najbolj kompleksnimi področji razvoja kot so: govor in problemsko razmišljanje. Šele od tretjega leta naprej lahko možgani vstopajo v nevroplastični proces, to je vseživljenjska zmožnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti. Zaradi tega procesa ostanejo aktivne samo povezave, ki so bile utrjene, to pomeni, da se najbolj spominjamo znanj, katerih izkušnje smo doživeli sami, na primer z eksperimenti. 
 
 
ODZIVANJE NA REALNOST
Pri opazovanju otrokove igre je mogoče ugotoviti, katero metodo uporabljajo za odkrivanje obdajajočega okolja. Videli boste, na kak način vaš otrok dojema svet in tako mu boste lažje pomagali pri igri. 
 
ARHITEKT
Vaš otrok rad zlaga predmete, sestavlja stolpe in izumlja nove like, kot arhitekt. Ko enkrat konča s sestavljanjem, predmet rad tudi razstavi. To je zato, da lahko sestavi nov še boljši objekt, ki bo izboljšana različica prejšnjega, razstavljenega. Ne kričite nanj, ko podre svoj novo zgrajen stolp, ampak ga naučite potrpežljivosti. Naj se nauči, da vseh predmetov ne moremo zlagati in da je vse podrto lahko znova sestavljeno.
 
RAZISKOVALEC
Vaš otrok rad odpira predale, razstavlja igrače in brska po vrečah, da odkrije notranjost. Pomembno je, da odstranite nevarne predmete izven dosega otroških rok in s tem preprečite, da otroci dosežejo nezaželene predale. Obenem pa otroku dovolite prosto gibanje in neovirano igro ter raziskovanje. Za otroka lahko pripravite škatlo, v katero daste nenevarne predmete, ki jih lahko odkriva in spoznava oblike. Prav tako lahko z blazinami oblikujete pot do njegove najljubše igrače, tako da se otrok plazi in doseže svoj cilj. 
 
ZNANSTVENIK 
Vaš otrok se rad igra z vodo, zbira majhne predmete in meče predmete, da preizkuša njihovo izginjanje. Pomagajte vašemu otroku pri teh ‘’eksperimentih’’. Pri kopanju lahko v banjo z vodo daste več majhnih posodic, da jih otrok lahko napolni z vodo. Dovolite otroku, da pobira listje v parku. Izdelajte zanj majhen zaklad, ki vsebuje predmete iz različnih materialov. 
 
 
   
 
 
Otrok, ki se igra in eksperimentira, se zaveda svoje okolice in realnosti, posledično se spremeni tudi struktura možganov. Čeprav je samostojna igra dobra za njegov razvoj, je pomoč mame in očeta ključna pri napredku, tudi v času igre. 
 
SVET, KI GA JE POTREBNO ODKRITI
PRI ROJSTVU
V prvem mesecu življenja otrok posluša in opazuje svoje okolje. Reagira na glasne zvoke in je pomirjen, ko sliši mamin glas. Vse gleda z zanimanjem. 
 
PRI POKUŠANJU
V prvem letu življenja otrok dobesedno ‘okuša’ svet, tako da daje predmete v usta. To  je način spoznavanja predmetov in čas, ko okušanje zamenja dotikanje, ki je prej zasedalo glavno mesto pri odkrivanju sveta. 
 
STOLP IN OBLIKE 2V1. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
 
KO SEDIM 
Pri približno šestih mesecih se otrok nauči sedenja. Takrat začne eksperimentirati s silo teže, tako da neprestano spušča stvari na tla iz svojega visokega stola za hranjenje, čakajoč odrasle, da predmete poberejo. Otrok bo poskušal tudi uravnotežiti stvari pri sestavljanju in bo iz radovednosti z veseljem pritiskal na stikala igrač, da bo ugotovil, katere luči se prižgejo. 
 
STOLP 2V1. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
KO NAREDIM SVOJE PRVE KORAKE
Otrokovo plazenje (in kasneje hoja) mu odkrijejo nov svet. Z veseljem bo prehodil vsak kotiček stanovanja in odkril vsako skrito luknjo. Prav tako bo užival v razstavljanju igrač. 
 
KAJ PRAVIJO STROKOVNJAKI?
Možgani se najbolje učijo z delom, tako da se majhni otroci ne ‘’učijo’’ o svetu, ampak ga odkrivajo. Raziskovalno igro sestavljajo tri bazične komponente:
 
1. VZROČNO - POSLEDIČNO RAZMERJE
Otroci se nezavedno vprašajo ‘’Kaj se bo zgodilo, če …?’’ Vzročno- posledično razmerje je prvo, ki ga otroci odkrijejo, ko začnejo z interakcijami s svetom. Če nek predmet vržejo, ga ne morejo vedno dobiti nazaj. Če pa nekaj zgradijo in podrejo, pa lahko to vedno znova spet zgradijo. Otroci lahko razlikujejo med akcijo in reakcijo. 
 
2. GRADNJA - RUŠENJE - PONOVNA GRADNJA
Predmeti imajo različno obliko, velikost in težo. Lahko so zloženi v vrsti, v nekem vrstnem redu, lahko se zlagajo eden v drugega ali pa eden na drugega. Včasih, pa to ni mogoče. Samo z eksperimenti lahko otroci odkrijejo vse te možnosti. Igri gradnje in rušenja sta odlični pri zagotavljanju izkušnje, s katero otroci ugotovijo ali imajo kontrolo in se vprašajo, kaj je realnost. Otroci se pri tej igri spoprijemajo z najtežjo situacijo: Kaj storiti, ko nekaj gre narobe? Ali lahko to popravim?
 
3. VSTAVLJANJE - PRITISKANJE - PRIJEMANJE
V prvih nekaj mesecih življenja se otroku eksponentno izboljšajo fine motorične sposobnosti rok: prijemanje, vstavljanje in ravnanje z različnimi taktilnimi površinami. Za njihov razvoj je bolje, če se ne igrajo samo z igračami z gladko površino, ampak da imajo materiali različno površino, ker to stimulira otrokov čut za dotik. Za koordinacijo gibanja rok in oči je najbolj uporabno dotikanje bolj kompleksnih/manjših elementov. Dobra koordinacija roke-oči je ključna za prihodnjo učenje pisanja. 
 
V sodelovanju z našimi strokovnjaki in s starši odkrivamo in želimo razumeti potrebe otroka. Le tako lahko družinam pomagamo pri vzgajanju bodočih državljanov sveta.
 
 
 
 

Konec z naglavnimi ušmi

Popolna novost v Sloveniji so izdelki blagovne znamke Leeloop, ki učinkovito ščitijo nagajive glave vaših malih nadobudnežev.

Priljubljena žirafa SOPHIE

Eksotična žirafa iz naravnega kavčuka – kakovostna, varna in ljubka igrača, ki je ravno pravšnja za majhne otroške ročice.

KIT & KIN preprosto čudoviti izdelki za nego

Izberite naravno kozmetiko KIT & KIN – le najboljše za vašega dojenčka in za okolje

Z dvojčkoma na pot - vozički Baby Monsters

Baby monsters vozički so najboljša izbira za aktivne starše z dvojčki enake ali manjše razlike v starosti. 

Z električno prsno črpalko MAM do več mleka

Materino mleko je za novorojenčka najboljša in tudi najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje ...   

Za krajšo ali daljšo pot - Tricikel QPlay Rito!

Naj bo vsak družinski izlet ali pot samo še lep dogodek! Naj bo vsaka pot, ne glede na starosta vašega otroška, osredotočena na vaš izlet in dogodivščine ...

Prvi nakupi za dojenčka

Z željo, da vam prihranimo dragocen čas in skrbi pri pripravi na prihod novega družinskega člana, smo pripravili predlog osnovnih in dodatnih potrebščin.

Porodniški dopust

Porodniški dopust je dopust, namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Potovanje in avtomobil

Se odpravljate na počitnice? Potem poskrbite, da bo pot za vašega malčka zabavna in igriva.

Kako izbrati najlepše praznično DARILO za otroke?

Čas obdarovanja in iskanja pravih idej za darilo.

Ureditev malčkove sobe

V filmih, v katerih pričakujejo prvega dojenčka, vedno veliko časa posvetijo opremljanju otroške sobe.  

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel.

Zaščitite svoje bradavice

Prsne bradavice povzročajo v času nosečnosti ter še kasneje nemalo težav.  

Dojenje in duda

Kakor hitro dojenje poteka brez težav, lahko otroku ponudite dudo.

Materino mleko

Brez dvoma je materino mleko najboljša in najbolj zdrava hrana za otroka, saj njegova edinstvena sestava okrepi imunski sistem otroka.  

Se lahko duda pogoltne?

Ne. Proizvajalec dud MAM pravi, da so njihove dude razvite v sodelovanju s strokovnjaki, ustrezajo mednarodnim standardom in jih zaradi tega ni mogoče pogoltniti.

Beremo: Ideje za izbiro božičnih igrač

Vas zanima kako se je izbire daril lotila Mojca, blogerka "Dream big Never stop" ...

Čiščenje zobk

Čiščenje zobk naj se začne že zelo zgodaj.

Varnost v vašem domu

Preverite, kako varno je življenje vaših malčkov doma.

Vse o dojenju

  Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Otroški horoskop

Dragi starši, rojstvo vašega malčka je pred vami ali pa morda že tudi za vami in vsekakor bi radi vedeli kakšen človek bo vaš otrok.

Izbira športnega vozička - marele

Kakko izbrati športni voziček (marelo)?

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.

Radi se igramo

Vse kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.  

Izbira avtosedeža

Izbor primernega avtosedeža predstavlja pomembno odločitev, saj gre za varnost vašega otroka.

Velikost otroških oblačil in pokrival

Izberite ustrezno velikost oblačil in pokrival za vaše najmlajše.

Za miren spanec dojenčka

Spanec ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka.

Odhod v porodnišnico

Vse potrebno za odhod v porodnišnico, si pripravite kakšen dan pred pričakovanim oz. določenim rokom poroda.         

Seznam porodnišnic

Seznam porodnišnic s telefonskimi številkami in naslovi.    

Otroška imena

V kolikor verjamete v numerologijo, boste pred izborom imena temeljito premislili in preračunali ali je ime vašega prihajajočega malčka pozitivno in napoveduje uspeh.

Recepti- prehrana malčka

Kakovostna in zdrava prehrana vpliva tako na zdrav razvoj vašega malčka, kakor tudi na pravilno in normalno rast.

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica