Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika.
 
Pravijo, da je začeti govoriti lahko… vse to so le besede!
 
Prve oblike izražanja so primarna faza otrokovega razvoja. Pomembno je, da se z otrokom igrate in da se z njim veselite vsakega napredka, ki ga doseže, saj boste s tem poskrbeli za dvig njegove samozavesti in veselja do  učenja. Spontanemu proizvajanju glasov in čebljanju bo kmalu sledila prva beseda, za katero se je otrok tako dolgo trudil. Gre za uspeh, ki ga je vredno proslaviti s poljubčkom, objemom, nasmehom ali posebno pohvalo, zaradi katere bo otrok ponosen nase in ga bo spodbudila k nadaljnjim poskusom govora. 
 
KAKO LAHKO OTROKU POMAGATE PRI RAZVOJU GOVORA? 
Pri urjenju otrokovih komunikacijskih veščin in širjenju njegovega besednjaka, lahko uporabite številne trike ali motivacijske elemente. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov:
- V pogovoru z otrokom uporabljajte pravilne, a preproste besede. Ne poslužujte se napačne izgovorjave in govorite v enakem tonu, kot se pogovarjate z odraslimi. 
- Berite zgodbice in pravljice, ki so jim razumljive. Za otroka poslušanje radia, televizije, CD-ja ali videa na internetu ni enako kot poslušanje materinega ali očetovega glasu. Ko otroku berete, so pomembne vse interakcije, ki jih imate z otrokom: premori, prekinitve, trenutki za razmislek in obrazna mimika. 
- Komentirajte vsakodnevno početje in jih s tem navajajte na besedno opisovanje dogajanja. Jasno izgovarjajte imena različnih predmetov ali dogodkov, kot na primer kadar jih hranite, oblačite ali se igrate z njimi. S tem ko boste pritegnili njihovo pozornost, jih boste spodbudili k ponavljanju izrazov ter spodbudili njihovo zanimanje in ugodje, zaradi česar si bodo stvari hitreje in lažje zapomnili. 
 
 
 
ODZIVANJE NA REALNOST 
Zvoki, ki jih proizvajajo živali so najbolj primerna stimulacija, ki otroku pomaga pri vokalizaciji. Slavna otroška pesmica »Na kmetiji je lepo« E-I-E-I-O je prav ena izmed teh. Ti zvoki bodo vašemu otroku dodatno pomagali krepiti in razvijati obrazne mišice. 
  • 0-5 MESECEV: otroci komunicirajo s pomočjo joka in proizvajanja zvokov. 
  • 6-10 MESECEV: prve oblike notranjega jezika. Izgovarjati začnejo zaporedja zlogov, komunicirajo pa tudi s pomočjo zvokov, ki jih proizvajajo z lastnim glasom. 
  • 11-13 MESECEV: otrok začne izgovarjati prve cele besede, ki jih povezuje s predmeti in ravnanji v posameznem trenutku. 
  • 18-24 MESECEV: povezovanje dveh ali treh besed. Prvo izražanje otrokovih misli. Otroci postajajo neodvisni in starši jih vse bolj razumemo. 
  • 24-36 MESECEV: razvoj besednjaka in tvorba celih stavkov. 
NAVYSTAR POUČNA GLASBENA KMETIJA. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ
 
KOLIKO SE POGOVARJATE S SVOJIM DOJENČKOM? 
»Crkljanje« je osnovna oblika komunikacije z majhnimi dojenčki. Zelo pomembno je, da se z otrokom pogovarjate, a se bo otrok besed in govora učil lažje, če boste uporabljali nespremenjene oziroma pravilne besede. S pomočjo intonacije, premorov in poudarkov pridobite in obdržite interes otroka ter nanje prenesite čustva in naklonjenost. Kombinacija verbalne komunikacije in naklonjenosti je zmagovalna formula. S tem boste otroku olajšali učenje jezika ter spodbudili skladen razvoj otroka. 
 
 
UČENJE DRUGEGA JEZIKA
Če otroka od začetka navajate na zvoke drugega jezika, ki se razlikujejo od njegovega maternega jezika, ga na naraven način pripravljate na kasnejše učenje tujih jezikov, ki bo tako v prihodnosti lažje, kar je še posebej pomemben faktor za soočanje z globalnim svetom, v katerem bo rastel. Igra je naravni način spoznavanja zvokov in ritma tujega jezika, ki se lahko začne zelo zgodaj. 
 
KAJ PRAVIJO STROKOVNJAKI?
Jezikovni strokovnjaki trdijo, da so možgani novorojenčka potencialno večjezično usmerjeni in imajo naravno pred dispozicijo navajanja na katerikoli glasovni zvok, celo tiste, ki pripadajo tujim jezikom.  
Z odraščanjem postane za otroka učenje tujih jezikov vse manj naravno in vse bolj zahtevno. Izrabite prednost, ki vam jo ponuja ta edinstvena priložnost in jim pomagajte pri vključevanju zvokov drugega jezika, a brez priganjanja. Najboljše metode za učenje novega jezika so nekonvencionalne metode. S pomočjo igre se otroci, zaradi aktivne vključenosti vseh veščin: zaznavnih, psihomotoričnih, kreativnih in jezikovnih, lažje navadijo na drugačen oziroma tuj jezik. 
 
  
CHICCO POUČNA MIZICA. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
 
V vlogi staršev izbirajte igrače s specifičnimi vsebinami in aktivnostmi za otroke, primerne glede na različno razvojno obdobje otroškega govora. 
 
 
 
 

Konec z naglavnimi ušmi

Popolna novost v Sloveniji so izdelki blagovne znamke Leeloop, ki učinkovito ščitijo nagajive glave vaših malih nadobudnežev.

Priljubljena žirafa SOPHIE

Eksotična žirafa iz naravnega kavčuka – kakovostna, varna in ljubka igrača, ki je ravno pravšnja za majhne otroške ročice.

KIT & KIN preprosto čudoviti izdelki za nego

Izberite naravno kozmetiko KIT & KIN – le najboljše za vašega dojenčka in za okolje

Z dvojčkoma na pot - vozički Baby Monsters

Baby monsters vozički so najboljša izbira za aktivne starše z dvojčki enake ali manjše razlike v starosti. 

Z električno prsno črpalko MAM do več mleka

Materino mleko je za novorojenčka najboljša in tudi najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje ...   

Za krajšo ali daljšo pot - Tricikel QPlay Rito!

Naj bo vsak družinski izlet ali pot samo še lep dogodek! Naj bo vsaka pot, ne glede na starosta vašega otroška, osredotočena na vaš izlet in dogodivščine ...

Prvi nakupi za dojenčka

Z željo, da vam prihranimo dragocen čas in skrbi pri pripravi na prihod novega družinskega člana, smo pripravili predlog osnovnih in dodatnih potrebščin.

Porodniški dopust

Porodniški dopust je dopust, namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Potovanje in avtomobil

Se odpravljate na počitnice? Potem poskrbite, da bo pot za vašega malčka zabavna in igriva.

Kako izbrati najlepše praznično DARILO za otroke?

Čas obdarovanja in iskanja pravih idej za darilo.

Ureditev malčkove sobe

V filmih, v katerih pričakujejo prvega dojenčka, vedno veliko časa posvetijo opremljanju otroške sobe.  

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel.

Zaščitite svoje bradavice

Prsne bradavice povzročajo v času nosečnosti ter še kasneje nemalo težav.  

Dojenje in duda

Kakor hitro dojenje poteka brez težav, lahko otroku ponudite dudo.

Materino mleko

Brez dvoma je materino mleko najboljša in najbolj zdrava hrana za otroka, saj njegova edinstvena sestava okrepi imunski sistem otroka.  

Se lahko duda pogoltne?

Ne. Proizvajalec dud MAM pravi, da so njihove dude razvite v sodelovanju s strokovnjaki, ustrezajo mednarodnim standardom in jih zaradi tega ni mogoče pogoltniti.

Beremo: Ideje za izbiro božičnih igrač

Vas zanima kako se je izbire daril lotila Mojca, blogerka "Dream big Never stop" ...

Čiščenje zobk

Čiščenje zobk naj se začne že zelo zgodaj.

Varnost v vašem domu

Preverite, kako varno je življenje vaših malčkov doma.

Vse o dojenju

  Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Otroški horoskop

Dragi starši, rojstvo vašega malčka je pred vami ali pa morda že tudi za vami in vsekakor bi radi vedeli kakšen človek bo vaš otrok.

Izbira športnega vozička - marele

Kakko izbrati športni voziček (marelo)?

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.

Radi se igramo

Vse kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.  

Izbira avtosedeža

Izbor primernega avtosedeža predstavlja pomembno odločitev, saj gre za varnost vašega otroka.

Velikost otroških oblačil in pokrival

Izberite ustrezno velikost oblačil in pokrival za vaše najmlajše.

Za miren spanec dojenčka

Spanec ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka.

Odhod v porodnišnico

Vse potrebno za odhod v porodnišnico, si pripravite kakšen dan pred pričakovanim oz. določenim rokom poroda.         

Seznam porodnišnic

Seznam porodnišnic s telefonskimi številkami in naslovi.    

Otroška imena

V kolikor verjamete v numerologijo, boste pred izborom imena temeljito premislili in preračunali ali je ime vašega prihajajočega malčka pozitivno in napoveduje uspeh.

Recepti- prehrana malčka

Kakovostna in zdrava prehrana vpliva tako na zdrav razvoj vašega malčka, kakor tudi na pravilno in normalno rast.

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica