Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel. Vsaka mamica pa po porodu doživlja nove občutke, spremembe in morda tudi nevšečnosti.

V članku vam navajamo nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav ob negi vašega novorojenčka. V nadaljevanju pa tudi pojasnjujemo stanje mamice po porodu, kjer smo pisali o poporodni depresiji in poporodni otožnosti, telesnem in čustvenem stanju mamice.

NEGA NOVOROJENČKA

Novorojenček se rodi s prirojenimi refleksi, in sicer ob dotiku dojke začne takoj iskati bradavico, jo zgrabi z usti ter prične sesati in požirati mleko. To so otrokovi najpomembnejši refleksi. Vsak otrok je nekaj edinstvenega, vendar imajo vsi otroci te reflekse.

POMOČ MEDICINSKIH SESTER

Ob rojstvu otroka pa do odhoda domov je novorojenček skupaj z mamo podnevi in ponoči. Nikakor pa ne gre brez pomogči medicinskih sester, ki vam otroka negujejo. Setre vam otrok umijejo, vam pokažejo kako s previja, vas naučijo pravilnega dojenja in vam pomagajo, če špotrebujetepomoč. Od prihodu domov ste nekako že poučene o negi in dojenju otroka. Pred odhodom domov otroku v porodnišnici pregledajo kolke in preverijo sluh obeh ušes.

NEGA POPKA PRI NOVOROJENČKU

Za čiščenje popka potrebujemo: gaze (5x5 cm), fiziološko raztopino ali tudi 70% alkohol in vatirane palčke. Postopek: Popek je še prevezan z vrtvico - Primemo za vrvico in obrišemo s svežim pokapanim zložencem okrog popka. Postopek po potrebi ponovimo z novim zložencem. To storimo trikat dnevno ali po kar ob vsakem previjanju. Odpadel popek - Z levim palcem in kazalcem razpremo predel popka. Nato temeljito obrišemo z pokapanim zložencem s krožnim brisom po popku. Postopek po potrebi ponovimo z novim zložencem. To storimo trikat dnevno ali po kar ob vsakem previjanju. Popek je zaceljen - Očistimo ga s pokapano vatirano palčko vsakič po kopanju.

Dokler ne bo popek polnoma suh, novorojenčka umivajte le s krpico.

POČITEK NOVOROJENČKA

Pri počitku novorejenčka ni pravila glede spanja ali počitka. Novorojenčki navadno spijo do 20ur na dan in se pribižno na 3 ure zbujajo. Kot smo že omenili, je vsak otrok nekaj posebnega in vsak ima svoje lastnosti ina navade, ki jih prinese s seboj na svet, ko se rodi.

AMBIENT NOVOROJENČKA

Velika stara navada je, da prostore, kjer imamo novorojenčka, segrevamo na višjo sobno temparaturo, kar pa ni prav. Ne smemo pretiravati z visokimi temperaturami. Pomembno je, da le pri kopanju segrejemo kopalnico, ko je novorojenček slečen. Na splošno pa je potrebno prostore več krat prezračiti, pozimi imeti vlažilce zraka, ko se greje s centralno kurjavo.

SPREHODI NOVOROJENČKA

Na začetku naj sprehod traja le 10 minut, da se novorojenček privadi na svež zrak, nato pa postopoma podaljšujte gibanje na svežem zraku. Pozimi je pomembno, da je zunaj vsaj 0 stopinj preden se odpravite na zrak.

PREVIJANJE NOVOROJENČKA

Tudi tega vas naučijo že v porodnišnici, v kolikor še ne znate, namreč od drugega dneva naprej ga že same previjate. Previjati ga je potrebno pred obrokom, da ga ne premetavamo, ko je sit, saj lahko bruha. Po obroku podrite kupček, da bo mirno zaspal.

DOJENJE NOVOROJEČKA

Pomembno je, da se namestimo tako, da bo obema ustrezalo. V prvi dneh priporočamo leže, da se oba navadita, šele kasneje lahko dojimo sede. Namreč najpomembnejša stvar v otrokovem življenju je, da je otrok zdrav, da je dojen! Dojimo od 10 do 15 minut, po potrebi zamenjamo dojko. Ob koncu dojenja poderemo kupček, lahko čez ramo, čez kolena ali sede (od 6 mesecev naprej). Pri podiranju kupčkov imejte starši potrpljenje, saj ga morajo podreti, ker drugače bo ga spremljal kričeč jok, zaradi krčev v trbuščku.

 

KAJ PA POČUTJE MAMICE?

Po rojstvu otroka je najbolj pomembno, da damo mamici in novemu članu družine priložnost, da se spoznata in povežeta.

To pomeni, da jima omogočimo, da sta fizično skupaj in namesto matere postorimo vsakodnevna opravila. Na ta način materi omogočimo, da odkriva lepote pa tudi prve tegobe sobivanja z otrokom; pri tem ji skušamo stati ob strani, ji prisluhnemo, se ji posvetimo, če potrebuje pomoč, in občudujemo njuno skupno bivanje ter učenje povezanosti. Ko se otrok rodi, ne pomaga kaj dosti, da je mamica prebrala veliko knjig – zdaj ima pred sabo dojenčka, ki vsak trenutek potrebuje nežnost, skrb, pozornost … Mamica pa naj bi spoznala, da je tu zato, da vse to otroku nudi: včasih dojenje, včasih pestovanje, crkljanje, božanje, masažo, petje, tudi skupno spanje, ko se lahko mamica ob otroku spočije.

Vaše telo se je med nosečnostjo spremenio in vse spremembe se po porodu vrnejo v normalno stanje.

Če ste bile šivane, si je treba po vsakem uriniranju obvezno šive izplakniti z mlačno vodo, redno si menjavati vložke, vse dokler še imate čiščo. Skratka pazite na higieno - na sebe! Poskrbite za redno gibanje na svežm zraku. Ko otrok počiva, počivajte tudi vi!

POPORODNA OTOŽNOST IN DEPRESIJA

Kar 10 do 15 odstotkov vseh žensk se po porodu sreča z epizodo poporodne depresije. Nastopi lahko od enega meseca pa vse tja do šestih mesecev po rojstvu otroka. Občutki potrtosti, tesnobe, strahu in obupa so ob tako veselem in težko pričakovanem dogodku za mamico in njeno družino lahko izredno veliko breme, saj poleg čustvene in duševne bolečine prinašajo tudi občutke krivde.

Za razliko od precej bolj pogoste poporodne otožnosti, bolj znane kot 'baby blues', je poporodna depresija motnja, ki jo je potrebno zdraviti. Poporodna otožnost se pojavi nekaj dni po porodu in traja približno en teden, nato pa sama od sebe izgine. Težave z depresijo pa se lahko zavlečejo zelo dolgo, če depresije ne prepoznamo ali ne zdravimo.

Domneva se, da poporodno depresijo sproži kombinacija nenadnih hormonskih sprememb v telesu, ki se pojavijo med nosečnostjo in po njej, ter stresa, ki ga prinaša velika življenjska sprememba. Mnoge mamice so pogosto preobremenjene z gospodinjskimi deli, skrbjo za otroka in izzivi na delovnem mestu, ki jih čakajo takoj po izteku porodniškega dopusta.

 

 

Konec z naglavnimi ušmi

Popolna novost v Sloveniji so izdelki blagovne znamke Leeloop, ki učinkovito ščitijo nagajive glave vaših malih nadobudnežev.

Priljubljena žirafa SOPHIE

Eksotična žirafa iz naravnega kavčuka – kakovostna, varna in ljubka igrača, ki je ravno pravšnja za majhne otroške ročice.

KIT & KIN preprosto čudoviti izdelki za nego

Izberite naravno kozmetiko KIT & KIN – le najboljše za vašega dojenčka in za okolje

Z dvojčkoma na pot - vozički Baby Monsters

Baby monsters vozički so najboljša izbira za aktivne starše z dvojčki enake ali manjše razlike v starosti. 

Z električno prsno črpalko MAM do več mleka

Materino mleko je za novorojenčka najboljša in tudi najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje ...   

Za krajšo ali daljšo pot - Tricikel QPlay Rito!

Naj bo vsak družinski izlet ali pot samo še lep dogodek! Naj bo vsaka pot, ne glede na starosta vašega otroška, osredotočena na vaš izlet in dogodivščine ...

Prvi nakupi za dojenčka

Z željo, da vam prihranimo dragocen čas in skrbi pri pripravi na prihod novega družinskega člana, smo pripravili predlog osnovnih in dodatnih potrebščin.

Porodniški dopust

Porodniški dopust je dopust, namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Potovanje in avtomobil

Se odpravljate na počitnice? Potem poskrbite, da bo pot za vašega malčka zabavna in igriva.

Kako izbrati najlepše praznično DARILO za otroke?

Čas obdarovanja in iskanja pravih idej za darilo.

Ureditev malčkove sobe

V filmih, v katerih pričakujejo prvega dojenčka, vedno veliko časa posvetijo opremljanju otroške sobe.  

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel.

Zaščitite svoje bradavice

Prsne bradavice povzročajo v času nosečnosti ter še kasneje nemalo težav.  

Dojenje in duda

Kakor hitro dojenje poteka brez težav, lahko otroku ponudite dudo.

Materino mleko

Brez dvoma je materino mleko najboljša in najbolj zdrava hrana za otroka, saj njegova edinstvena sestava okrepi imunski sistem otroka.  

Se lahko duda pogoltne?

Ne. Proizvajalec dud MAM pravi, da so njihove dude razvite v sodelovanju s strokovnjaki, ustrezajo mednarodnim standardom in jih zaradi tega ni mogoče pogoltniti.

Beremo: Ideje za izbiro božičnih igrač

Vas zanima kako se je izbire daril lotila Mojca, blogerka "Dream big Never stop" ...

Čiščenje zobk

Čiščenje zobk naj se začne že zelo zgodaj.

Varnost v vašem domu

Preverite, kako varno je življenje vaših malčkov doma.

Vse o dojenju

  Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Otroški horoskop

Dragi starši, rojstvo vašega malčka je pred vami ali pa morda že tudi za vami in vsekakor bi radi vedeli kakšen človek bo vaš otrok.

Izbira športnega vozička - marele

Kakko izbrati športni voziček (marelo)?

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.

Radi se igramo

Vse kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.  

Izbira avtosedeža

Izbor primernega avtosedeža predstavlja pomembno odločitev, saj gre za varnost vašega otroka.

Velikost otroških oblačil in pokrival

Izberite ustrezno velikost oblačil in pokrival za vaše najmlajše.

Za miren spanec dojenčka

Spanec ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka.

Odhod v porodnišnico

Vse potrebno za odhod v porodnišnico, si pripravite kakšen dan pred pričakovanim oz. določenim rokom poroda.         

Seznam porodnišnic

Seznam porodnišnic s telefonskimi številkami in naslovi.    

Otroška imena

V kolikor verjamete v numerologijo, boste pred izborom imena temeljito premislili in preračunali ali je ime vašega prihajajočega malčka pozitivno in napoveduje uspeh.

Recepti- prehrana malčka

Kakovostna in zdrava prehrana vpliva tako na zdrav razvoj vašega malčka, kakor tudi na pravilno in normalno rast.

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica