Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Vse o dojenju

Pred rojstvom

 

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev. Takšno pripravljanje telesa se prične že v zgodnji fazi nosečnosti.

Od drugega meseca nosečnosti vaše telo tvori hormon prolaktin, ki pripomore k nastajanju mleka. Morda boste že tedaj opazili prve znake priprave vašega telesa na nastajanje mleka. Vaše prsi so mogoče bolj občutljive kot sicer in žile na njih presevajo skozi kožo – znak okrepljene prekrvavitve. Kmalu se bosta malo spremenili tudi prsni bradavici. Postali bosta temnejši, zato da jih bo vaš dojenček lažje videl.

 

    Približno v tretjem mesecu nosečnosti se vaše prsi občutno povečajo. Postanejo večje in na otip težje. Vzrok je v tem, da se mlečna izvodila v vaših prsih širijo in razvejajo.

Nastajajo mlečni mehurčki, v čigar notranjosti se nahajajo celice za tvorjenje mleka. Materino mleko teče preko mlečnih izvodil, ki se na koncu razširijo v mlečni vod, ki se odpre v prsni bradavici. Ob koncu nosečnosti lahko tako na vaših prsnih bradavicah vidite majcene odprtinice.

 

Velikost prsi nima nobenega vpliva na nastajanje mleka. Majhne prsi imajo manj maščobe, ampak enako veliko žleznega tkiva kot velike prsi. In za nastanek mleka je odločilno ravno žlezno tkivo.

V zadnjih tednih nosečnosti vaše telo načrtno kopiči maščobne zaloge. Na ta način poskrbi za zalogo energije, ki jo potrebuje za nastajanje mleka po rojstvu.

   

Nasvet babice

 

    Vaši prsni bradavici pregledujte že v zadnjih tednih nosečnosti: se prsni bradavici z nežnim sukanjem ali cukanjem izbočita? Ostaneta stimulaciji navkljub ploski ali pa se udreta še globlje (udrte bradavice)?
V primeru ploskih ali udrtih bradavic priporočam, da zadnje tri tedne pred rojstvom že nosite tako imenovani oblikovalec bradavic po urah tekom dneva.

Vaš otrok se pripravlja

 

Medtem ko se vaše telo pripravlja na dojenje, je dejaven tudi vaš otrok.
Čeprav je v maternici izčrpno oskrbljen preko placente, se že pripravlja na kasnejše hranjenje.
Že med osmim in dvanajstim tednom nosečnosti prične vaš otrok vaditi sesanje na lastnih prstih. Poleg tega pije plodovnico in jo preko svojih ledvic spet izloča.
Na koncu nosečnosti prične tudi vaš otrok kopičiti maščobo in ogljikove hidrate kot energijsko zalogo. To potrebuje za naporne prve dni po rojstvu.
   

Prihod vašega otroka na svet

 

Ko otrok po rojstvu leži na vašem trebuhu, je to povsem poseben in edinstven trenutek. Prvič lahko drug drugega vidita in se dotakneta. Otroku sta vaša vonj in glas poznana. Tesen telesni stik pa mu daje občutek varnosti.
Poleg tega je novorojenček v prvih urah po rojstvu nenavadno buden in pozoren. Mati in otrok imata tedaj čas, da drug drugega malo spoznata.

 

    Kasneje, ko si vaš otrok malo odpočije in se sprosti, prične iskati vaše prsi. To je pravi trenutek, da otroka položite k prsim. Vaš novorojenček je v tej fazi še posebej dovzeten za vse novo in njegov sesalni refleks je močan. Tudi če prvo dojenje ne bo potekalo odlično - to je šele začetek nastanka vezi med vami in otrokom. Vidva sta moštvo z najboljšimi izhodišči, potrebno se je le privaditi drug drugemu. Dojenje je učni proces zato je potrebno nekaj časa, potrpljenja in veliko miru.

Nasvet babice

 

    Prosite babico, da skupaj z vami, v času prvih 30. minut po rojstvu, položi otroka k vašim prsim.
Nujno naj ga položi na obe dojki, da si ju otrok lahko vtisne v spomin in kasneje ne daje prednosti eni izmed njiju.
Vzemite si dovolj časa. Še nobena „mojstrica dojenja“ ni padla z neba.
Še posebej po rojstvu s komplikacijami, je vzpostavitev srečne in uspešne vezi med materjo in otrokom tekom procesa dojenja balzam za „ranjeni“ duši matere in otroka.

 

V primeru da rojstvo za otroka in mater ni potekalo povsem brez težav, včasih ni možno, da bi novorojenčka takoj dali materi. Čeprav je mati morebiti razočarana, lahko enako intenzivno spoznavanje novorojenčka doživi tudi kasneje. Niso samo prve ure tiste, ki so odločilne za odnos starši-otrok. Tudi kasnejše prvo dojenje lahko vzpostavi lepo vez med materjo in otrokom. Babica ali svetovalka za dojenje vam bosta pomagali prilagoditi začetek dojenja vaši osebni situaciji.

 

Kakor hitro je rojena placenta, lahko hormon prolaktin, ki pripomore k nastajanju mleka, povsem razmahne svoje delovanje, saj ga hormoni placente ne zavirajo več. Celice za nastajanje mleka enormno povečajo svojo produkcijo. Če vašega mleka otrok ne bo pil redno, ali si ga ne boste iztiskali, ga bo nastalo zelo malo. V primeru da vašega novorojenčka ne morete podojiti v prvih 24. urah, morate mleko iztisniti s prsno črpalko za mleko (ali z roko). Babica ali svetovalka za dojenje vam bosta pomagali vaši situaciji primerno. Ne skrbite: dokler mleko redno izpraznite, vaše telo tvori novega.

Po rojstvu

Vaše življenje se je spremenilo

 

    Nekaj ur po rojstvu bo vaš otrok najverjetneje trdno zaspal. Spočiti si mora od napornega prihoda v življenje. Z rojstvom je bil vaš novorojenček nenadoma ločen od vašega organizma. Sedaj potrebuje veliko energije in moči, da se prilagodi novim pogojem za življenje. Dihati mora samostojno, se prehranjevati in prebavljati. Vse to je zanj zelo naporno. Zato bo vaš novorojenček v nadaljnjem času veliko ur prespal.

 

Tudi vi potrebujete čas, da si odpočijete. Čaka vas veliko novega – in včasih tudi napornega.

„Mlečni zadetek“

 

Med drugim in šestim dnem po rojstvu „prične teči mleko". To pomeni, da se količina mleka močno poveča. Nekatere ženske povečano količino mleka komaj zaznajo, druge jo močno občutijo. Njihove prsi so trde in otečene, kot da bodo v hipu počile. Ta občutek napetosti nastane zaradi ojačanega dotoka krvi v prsi in otekanja tkiva, ki ga povzroča povečana količina limfne tekočine. Neprijeten občutek traja približno le od 24 do 48 ur. Topla prha in iztiskanje majhne količine mleka – vendar le toliko, da napetost popusti - sta lahko v takšni situaciji v veliko pomoč.

Nasvet babice

 

    Osebno se mi je zdel pojem „dan mlečnega zadetka“ vedno preveč brutalen in sem zelo dolgo razmišljala, kako bi ga lahko nadomestila z bolj pozitivnim pojmom.
Mislim, da sem ga s pojmom „dan obilja mleka“ na srečo končno našla.
Lahko se dogodi, da bodo vaše prsi na dan obilja mleka skorajda „prekipele“. Če imate občutek, da dojenček takšne količine mleka ne zmore, vam priporočam, da spijete skodelico metinega čaja. V trdovratnih primerih spijte skodelico žajbljevega čaja, ker ta še močneje vpliva na zmanjšanje količine mleka.

 

Vaše mleko prehaja postopoma iz mleziva (kolostruma) v zrelo materino mleko. Zrelo mleko je bogatejše s kalorijami. V primerjavi s kolostrumom vsebuje več maščob in ogljikovih hidratov ter manj beljakovin.
V času pričetka obilja mleka, veliko žensk trpi zaradi močnih nihanj razpoloženja oziroma za tako imenovanim „Baby-Blues-om“. Počutijo se potrte in žalostne ter jokajo brez pravega razloga. Vendar pa to ni noben razlog za vznemirjenje ali slabo vest. Rojstvo je namreč izjemen dogodek in ženske ob tem doživijo velike spremembe. Postavljene so pred popolnoma novo odgovornost in njihovo življenje se temeljno spremeni. Vzemite si dovolj časa, da se boste lahko privadili novim nalogam. Tudi vaš otrok se mora najprej prilagoditi njegovemu spremenjenemu življenjskemu položaju. Skupaj si privoščita mir.
„Baby-Blues“ po pravilih traja le nekaj dni, kasneje pa se boste zopet počutili bolje.

 

 

Nasvet babice

 

    S pomočjo cvetlične terapije lahko pomagamo materam z „Baby-Blues-om“. Uporabimo rumeni krinkar, rumeno pasjo čebulico, užitni kostanj, oljko in borovec. Aromaterapija vam bo pomagala pri premagovanju žalosti. Cvetovi pomarančevca, vrtnica, pelargonija in vsi vonji citrusov pripomorejo k ustvarjanju vedrega razpoloženja in so v takšnem času v veliko pomoč. Lahko jih dobite kot dišeče lučke, v masažnem olju za telo, kot dodatek h kopeli, ali v obliki razpršila za prostor.

Vir:www.mambaby.com v sodelovanju z babico Traude Trieb, ki že leta deluje pod okriljem proizvajalca MAM in svetuje na podlagi svojih poklicnih izkušenj.  V svojem poklicu dejavna že 20 let in je mama dvojčkov. MAM-brošuro o dojenju je obogatila z lastnimi izkušnjami in pomembnimi informacijami, nasveti in triki.

Konec z naglavnimi ušmi

Popolna novost v Sloveniji so izdelki blagovne znamke Leeloop, ki učinkovito ščitijo nagajive glave vaših malih nadobudnežev.

Priljubljena žirafa SOPHIE

Eksotična žirafa iz naravnega kavčuka – kakovostna, varna in ljubka igrača, ki je ravno pravšnja za majhne otroške ročice.

KIT & KIN preprosto čudoviti izdelki za nego

Izberite naravno kozmetiko KIT & KIN – le najboljše za vašega dojenčka in za okolje

Z dvojčkoma na pot - vozički Baby Monsters

Baby monsters vozički so najboljša izbira za aktivne starše z dvojčki enake ali manjše razlike v starosti. 

Z električno prsno črpalko MAM do več mleka

Materino mleko je za novorojenčka najboljša in tudi najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje ...   

Za krajšo ali daljšo pot - Tricikel QPlay Rito!

Naj bo vsak družinski izlet ali pot samo še lep dogodek! Naj bo vsaka pot, ne glede na starosta vašega otroška, osredotočena na vaš izlet in dogodivščine ...

Prvi nakupi za dojenčka

Z željo, da vam prihranimo dragocen čas in skrbi pri pripravi na prihod novega družinskega člana, smo pripravili predlog osnovnih in dodatnih potrebščin.

Porodniški dopust

Porodniški dopust je dopust, namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Potovanje in avtomobil

Se odpravljate na počitnice? Potem poskrbite, da bo pot za vašega malčka zabavna in igriva.

Kako izbrati najlepše praznično DARILO za otroke?

Čas obdarovanja in iskanja pravih idej za darilo.

Ureditev malčkove sobe

V filmih, v katerih pričakujejo prvega dojenčka, vedno veliko časa posvetijo opremljanju otroške sobe.  

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel.

Zaščitite svoje bradavice

Prsne bradavice povzročajo v času nosečnosti ter še kasneje nemalo težav.  

Dojenje in duda

Kakor hitro dojenje poteka brez težav, lahko otroku ponudite dudo.

Materino mleko

Brez dvoma je materino mleko najboljša in najbolj zdrava hrana za otroka, saj njegova edinstvena sestava okrepi imunski sistem otroka.  

Se lahko duda pogoltne?

Ne. Proizvajalec dud MAM pravi, da so njihove dude razvite v sodelovanju s strokovnjaki, ustrezajo mednarodnim standardom in jih zaradi tega ni mogoče pogoltniti.

Beremo: Ideje za izbiro božičnih igrač

Vas zanima kako se je izbire daril lotila Mojca, blogerka "Dream big Never stop" ...

Čiščenje zobk

Čiščenje zobk naj se začne že zelo zgodaj.

Varnost v vašem domu

Preverite, kako varno je življenje vaših malčkov doma.

Vse o dojenju

  Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Otroški horoskop

Dragi starši, rojstvo vašega malčka je pred vami ali pa morda že tudi za vami in vsekakor bi radi vedeli kakšen človek bo vaš otrok.

Izbira športnega vozička - marele

Kakko izbrati športni voziček (marelo)?

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.

Radi se igramo

Vse kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.  

Izbira avtosedeža

Izbor primernega avtosedeža predstavlja pomembno odločitev, saj gre za varnost vašega otroka.

Velikost otroških oblačil in pokrival

Izberite ustrezno velikost oblačil in pokrival za vaše najmlajše.

Za miren spanec dojenčka

Spanec ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka.

Odhod v porodnišnico

Vse potrebno za odhod v porodnišnico, si pripravite kakšen dan pred pričakovanim oz. določenim rokom poroda.         

Seznam porodnišnic

Seznam porodnišnic s telefonskimi številkami in naslovi.    

Otroška imena

V kolikor verjamete v numerologijo, boste pred izborom imena temeljito premislili in preračunali ali je ime vašega prihajajočega malčka pozitivno in napoveduje uspeh.

Recepti- prehrana malčka

Kakovostna in zdrava prehrana vpliva tako na zdrav razvoj vašega malčka, kakor tudi na pravilno in normalno rast.

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica