Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Za miren spanec dojenčka

 
Vse, česar mogoče niste vedeli o spancu vašega dojenčka.
 
Spanje je za vašega dojenčka zelo pomembno in ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka. Uspavalne igrače združujejo pomirjujočo glasbo, nežne svetlobne efekte in premikajoče objekte, ki ustvarjajo magično atmosfero. In če bo vaš otrok mirno spal, boste lahko tudi vi počivali več.
 
Dojenčki ne želijo spati sami, saj si želijo ostati s svojimi mamicami in očki. V vašem objemu se dojenček počuti varne in zaščitene. Ko ni v vaši bližini ali spi, se boji, da bodo vse njim znane stvari in osebe izginile, tudi vi, njihovi starši. Dojenčki potrebujejo zdrav počitek, a pogosto težko zaspijo. Uspavanje otrok je pogosto naporno in starši se premnogokrat znajdejo v dilemi. 
 
MAGIČEN VRTILJAK Z LUČKO IN PROJEKCIJO. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
KAKO SPODBUJATI SPANJE
Obstaja veliko različnih metod in prepričanj o učinkovitih in priporočljivih načinih, kako uspavati otroka. Starši pogosto poskusijo vse: od vožnje z avtomobilom, neskončnega prepevanja uspavank do popolne utrujenosti, ko otroka povsem zaspanega položijo v zakonsko posteljo. Nekatere izmed teh metod uspavanja otroka z vidika varnega spanca niso primerne. Priporočljivo je, da otroci do dopolnjenega prvega leta spijo v spalnici s starši, vendar naj s starši ne delijo postelje. Za dojenčke je priporočljivo, da spijo na svojem ležiču, v neposredni bližini starša.
 
TESNO PRI STARŠIH, A V SVOJI POSTELJI
Prenosne posteljice so zelo priročne. Omogočajo, da jo namestite tik ob svojo posteljo in da otroka dojite brez nepotrebnega nočnega vstajanja. Če bo otrok čutil vašo bližino, se bo počutil varno, s tem pa bo vaš in otrokov spanec bolj miren in trden.
 
POSTELJA NEXT 2 ME. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
SPANJE SE Z RASTJO SPREMINJA
0-6 MESECEV: Novorojenčki večino dneva prespijo. Večina otrok spalni ritem osvoji kmalu po rojstvu. V prvih treh mesecih je spanje čez dan zelo pogosto. Pravzaprav gre za izmenjavo aktivnosti nege, hranjenja in spanja. Priporočamo vam, da dojenčka pred spanjem najprej previjete in šele nato nahranite. Preden ga položite k počitku poskrbite, da podre kupček, saj bo tako spanec potekal nemoteno. Številni pediatri priporočajo nekoliko dvignjen zgornji del dojenčkovega telesa, kar omogoča blazina za podporo pri spanju, saj tak položaj daje večjo podporo dihanju in prebavi. Uporaba tega položaja se priporoča tudi v primerih kadar dojenček izbljuva hrano, pri vnetju ušes, pri prehladih in pri vnetju dihalnih poti. V prvih mesecih se med drugim priporoča tudi spanje na boku, ki naj bo izmenično, enkrat na levem, drugič na desnem boku. Spanje na boku je pomembno, ko dojenček veliko poliva ali ima težave s podiranjem kupčka. Za vzdrževanje položaja na boku vam bo v veliko pomoč oporna blazina, ki preprečuje prevračanje med spanjem in vzdržuje pravilen bočni položaj.
 
 
6-9 MESECEV: Od šestega meseca naprej bi se moral otrokov spalni ritem bolj ali manj normalizirati. To pomeni bolj ali manj prespano noč in dva dnevna počitka (en dopoldanski in en popoldanski).
- Do šestega meseca starosti dojenčki spijo običajno tri do tiri krat na dan. Po šestem mesecu, morda mesec prej ali kasneje, bo vaš dojenček spal le še dva ali tri krat na dan. Pri tej starosti bo že precej aktiven in radoveden, zaradi česar bo še potreboval dnevni počitek, a vedno manj.
- Pri devetih mesecih bo vaš dojenček spal le še dva krat na dan, enkrat dopoldan in enkrat popoldan. Prostor v katerem dojenček spi ima velik vpliv na kakovost spanca. Pomembno je, da je prostor dobro prezračen in temperatura v njem med 18°C in 20°C. To je idealna starost za vzpostavitev večerne spalne rutine. S tem boste otroku pomagali osvojiti normalen spalni ritem. Večerna spalna rutina naj vključuje udobno okolje, pomirjajoče melodije in uspavanke ter nežno svetlobo.
 
12-18 MESECEV: Pri približno enem letu lahko večerno spalno rutino nadgradite z branjem zgodbic in z igračo, ki bo otroku delala družbo v postelji in mu bo pomagala mirno zaspati.
OD 18 MESECEV DALJE: Otrokom se z odraščanjem potreba po dnevnem počitku manjša, zato opustijo dopoldanski počitek in jim zadostujeta samo še nočno spanje in popoldanski počitek, ki ga mnogi otroci potrebujejo vse tja do osnovne šole.
 
MOJ PRVI MEDVEDEK - CRKLJANJE OB PRIJETNIH, SPROČUJOČIH ZVOKIH IN NEŽNI SVETLOBI. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
KAKO VAŠ OTROK ZASPI?
Otrok naj pred spanjem čuti vašo prisotnost. Ko ga polagate v posteljico, stojte zraven nje, ga ljubkujte in mu nežno in mirno prigovarjajte. Otrok se naj ne počuti zapuščenega. Če ste se odločili, da boste otroka privadili na samostojno spanje v posteljici tako, da ga boste pustili da se privadi biti sam, ga pojdite vsakih nekaj minut pogledati, da bo vedel, da ste v bližini in mu pomirjujoče in mirno prigovarjajte. Pomirite ga lahko tako, da v sobi ali blizu posteljice pustite prižgano nežno nočno lučko. Če vaš otrok že zaspi sam, je to zelo dober pokazatelj in lahko začnete z uvajanjem večerne rutine, ki bo pripomogla k še lažjemu večernemu urejanju in uspavanju. Prižgete lahko pomirjujočo glasbo ali ustvarite pomirjujoči učinek s pritajeno svetlobo, ki spodbuja spanje in sanje.
 
V OBDOBJU RASTI JIM POMAGAJTE
Znanstvene raziskave kažejo, da kvaliteten spanec otroku zagotavlja dovolj energije, ki jo potrebuje za šolske obveznosti, za popoldanske treninge in ostale aktivnosti, ki jih ima čez dan. Mlašji otroci, ki ne spijo dobro, so pogosto utrujeni in razdražljivi, od tega le peščica otrok v starostni skupini od 1 do 3 let zaspi v svoji postelji; večina jih zaspi na kavču ali v zakonski postelji. Velik del otrok večji del noči prespi v postelji s starši, preostali pa sredi noči menjajo posteljo; zaspijo v eni in se zbudijo v drugi.
Vašim otrokom boste zelo pomagali, če jim boste že zelo zgodaj predstavili družinsko večerno rutino; vse od zgodnjih večernih ur do uspavanja, ki jih bo pripravila na spanje. Nadaljujte z branjem in odkrili boste veliko uporabnih in koristnih namigov.
 
NOČNA LUČKA Z MEDVEDKOM Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
 
MNENJE STROKOVNJAKA: Dr. Rossana Candon, ANPE pedagog.
IZOGIBAJTE SE:
- uspavanja s pomočjo stekleničke. Raziskave kažejo, da bi naj tovrstne navade vodile h krajšemu spancu in razvoju zobne gnilobe.
- igranja živahnih iger ali pretiranega vznemirjanja otrok. Pred spanjem otrok naj ne koristi mobilnega telefona, tabličnega računalnika, video igric in ostalih elektronskih naprav. pozne ure za spanje, saj otrok ne bo imel na voljo dovolj spanca.
POSKUSITE:
Ostati mirni. Včasih smo starši tako napeti, da svojo vznemirjenost prenašamo na dojenčka, ki zaradi tega težje zaspi. Ustvariti prijetno in nežno atmosfero s pomočjo svetilke, projektorja ali nočne lučke. Pomembno je, da je otrokova spalnica tiha in pol temna. Zapeti uspavanko ali prižgite nežno glasbo, ki bo otroka pomirila. Kmalu po rojstvu ustvariti rutino, ki bo otroku pomagala, da se bo zaradi predvidljivih in ponavljajočih se dejanj počutil varno in sigurno ter bo imel situacijo pod nadzorom. OVČKA Z USPAVANKAMI. Več o artiklu lahko preberete TUKAJ.
 
SKRIVNOSTI ZA ENOSTAVNO IN MIRNO USPAVANJE
Čas za spanje naj bo povezan z igrivo rutino: otrok naj igračam reče lahko noč. Vedno se poslužujte enakih opravil: skrb za osebno higieno, umivanje zob, oblačenje pižame itd. Sprostite otroka z masažo, napovejte čas za spanje z branjem pravljice za lahko noč ali s prepevanjem uspavank. Igrača za crkljanje, ki daje otroku občutek, da so starši ob njem, mu zagotavlja občutek varnosti in igra pomembno vlogo pri uspavanju.
 
OVČKA LULLABY Več o artiklu lahkop reberete TUKAJ.

Konec z naglavnimi ušmi

Popolna novost v Sloveniji so izdelki blagovne znamke Leeloop, ki učinkovito ščitijo nagajive glave vaših malih nadobudnežev.

Priljubljena žirafa SOPHIE

Eksotična žirafa iz naravnega kavčuka – kakovostna, varna in ljubka igrača, ki je ravno pravšnja za majhne otroške ročice.

KIT & KIN preprosto čudoviti izdelki za nego

Izberite naravno kozmetiko KIT & KIN – le najboljše za vašega dojenčka in za okolje

Z dvojčkoma na pot - vozički Baby Monsters

Baby monsters vozički so najboljša izbira za aktivne starše z dvojčki enake ali manjše razlike v starosti. 

Z električno prsno črpalko MAM do več mleka

Materino mleko je za novorojenčka najboljša in tudi najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje ...   

Za krajšo ali daljšo pot - Tricikel QPlay Rito!

Naj bo vsak družinski izlet ali pot samo še lep dogodek! Naj bo vsaka pot, ne glede na starosta vašega otroška, osredotočena na vaš izlet in dogodivščine ...

Prvi nakupi za dojenčka

Z željo, da vam prihranimo dragocen čas in skrbi pri pripravi na prihod novega družinskega člana, smo pripravili predlog osnovnih in dodatnih potrebščin.

Porodniški dopust

Porodniški dopust je dopust, namenjen pripravi na porod, negi in varstvu otroka takoj po porodu ter zaščiti materinega zdravja ob rojstvu otroka in po njem.

Potovanje in avtomobil

Se odpravljate na počitnice? Potem poskrbite, da bo pot za vašega malčka zabavna in igriva.

Kako izbrati najlepše praznično DARILO za otroke?

Čas obdarovanja in iskanja pravih idej za darilo.

Ureditev malčkove sobe

V filmih, v katerih pričakujejo prvega dojenčka, vedno veliko časa posvetijo opremljanju otroške sobe.  

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako "novo pečeno" mamico in vsak nasvet je dobrodošel.

Zaščitite svoje bradavice

Prsne bradavice povzročajo v času nosečnosti ter še kasneje nemalo težav.  

Dojenje in duda

Kakor hitro dojenje poteka brez težav, lahko otroku ponudite dudo.

Materino mleko

Brez dvoma je materino mleko najboljša in najbolj zdrava hrana za otroka, saj njegova edinstvena sestava okrepi imunski sistem otroka.  

Se lahko duda pogoltne?

Ne. Proizvajalec dud MAM pravi, da so njihove dude razvite v sodelovanju s strokovnjaki, ustrezajo mednarodnim standardom in jih zaradi tega ni mogoče pogoltniti.

Beremo: Ideje za izbiro božičnih igrač

Vas zanima kako se je izbire daril lotila Mojca, blogerka "Dream big Never stop" ...

Čiščenje zobk

Čiščenje zobk naj se začne že zelo zgodaj.

Varnost v vašem domu

Preverite, kako varno je življenje vaših malčkov doma.

Vse o dojenju

  Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Otroški horoskop

Dragi starši, rojstvo vašega malčka je pred vami ali pa morda že tudi za vami in vsekakor bi radi vedeli kakšen človek bo vaš otrok.

Izbira športnega vozička - marele

Kakko izbrati športni voziček (marelo)?

Naj bo učenje jezika preprosto

Vse česar morda še niste vedeli o razvoju otrokovega govora in učenju drugega jezika

Kognitiven in motoričen razvoj otroka

Vse česar morda še niste vedeli o otrokovem kognitivnem in motoričnem razvoju.

Igre na prostem

Vse česar morda še niste vedeli o igrah na prostem in njihovem vplivu na razvoj otroka.

Radi se igramo

Vse kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.  

Izbira avtosedeža

Izbor primernega avtosedeža predstavlja pomembno odločitev, saj gre za varnost vašega otroka.

Velikost otroških oblačil in pokrival

Izberite ustrezno velikost oblačil in pokrival za vaše najmlajše.

Za miren spanec dojenčka

Spanec ima pomemben vpliv na intelektualni, čustveni, fizični in vedenjski razvoj vašega dojenčka.

Odhod v porodnišnico

Vse potrebno za odhod v porodnišnico, si pripravite kakšen dan pred pričakovanim oz. določenim rokom poroda.         

Seznam porodnišnic

Seznam porodnišnic s telefonskimi številkami in naslovi.    

Otroška imena

V kolikor verjamete v numerologijo, boste pred izborom imena temeljito premislili in preračunali ali je ime vašega prihajajočega malčka pozitivno in napoveduje uspeh.

Recepti- prehrana malčka

Kakovostna in zdrava prehrana vpliva tako na zdrav razvoj vašega malčka, kakor tudi na pravilno in normalno rast.

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica