Nosilke in kenguruji

Filtriraj
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. BABY BJORN 3 Izdelki
 2. CHICCO 4 Izdelki
 3. ERGOBABY 2 Izdelki
 4. FREEON 7 Izdelki
Cena
Barva
 1. Bela 1 Izdelek
 2. Bež 2 Izdelki
 3. Črna 3 Izdelki
 4. light gray 1 Izdelek
 5. Modra 3 Izdelki
 6. Rjava 2 Izdelki
 7. Siva 4 Izdelki
 8. Siva 1 Izdelek
 9. Večbarvna 1 Izdelek
Prikazanih 16 od 16 izdelkov
Razvrsti po
 1. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Mini Kenguru Mini
  BABY BJORN 
  Kenguru Mini
  Redna cena 109,99 €
  ali od 19,46 € / mesec
  Quickview
 2. Dodaj na seznam želja
   Kenguru One Cotton - Beige leopard
  BABY BJORN 
  Kenguru One Cotton - Beige leopard
  Redna cena 189,99 €
  ali od 17,09 € / mesec
  Quickview
 3. Dodaj na seznam želja
   Kenguru Mini Cotton - Beige leopard
  BABY BJORN 
  Kenguru Mini Cotton - Beige leopard
  Redna cena 109,99 €
  ali od 19,46 € / mesec
  Quickview
 4. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Myamaki Fit Kenguru Myamaki Fit
  CHICCO 
  Kenguru Myamaki Fit
  Redna cena 99,99 €
  ali od 17,69 € / mesec
  Quickview
 5. Dodaj na seznam želja
  Nosilka Embrace
  ERGOBABY 
  Nosilka Embrace
  Redna cena 99,99 €
  ali od 17,69 € / mesec
  Quickview
  Nosilka Embrace
 6. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Discovery 6 v 1 Kenguru Discovery 6 v 1
  FREEON 
  Kenguru Discovery 6 v 1
  Redna cena 85,99 €
  ali od 15,21 € / mesec
  Quickview
 7. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Comfort 8 v 1 Kenguru Comfort 8 v 1
  FREEON 
  Kenguru Comfort 8 v 1
  Redna cena 89,99 €
  ali od 15,92 € / mesec
  Quickview
 8. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Hip Seat Kenguru Hip Seat
  CHICCO 
  Kenguru Hip Seat
  Redna cena 99,99 €
  ali od 17,69 € / mesec
  Quickview
 9. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Easy Fit
  CHICCO 
  Kenguru Easy Fit
  Redna cena 39,99 €
  Quickview
  Kenguru Easy Fit
  Kenguru Easy Fit
 10. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Travel Baby 3 v 1 Kenguru Travel Baby 3 v 1
  FREEON 
  Kenguru Travel Baby 3 v 1
  Redna cena 44,99 €
  Quickview
 11. Dodaj na seznam želja
  Kenguru Explore 5 v 1 Kenguru Explore 5 v 1
  FREEON 
  Kenguru Explore 5 v 1
  Redna cena 89,99 €
  ali od 15,92 € / mesec
  Quickview
Prikazanih 16 od 16 izdelkov
Razvrsti po

Za veselo nošenje

Nošenje otroka v kenguruju ali nosilki je odlična priložnost za skupno raziskovanje sveta in medsebojno spoznavanje. Nosilke niso le izredno praktične, temveč tudi udobne – tako za starše, kot tudi za otroke. Otrokova teža je enakomerno razporejena, kar razbremeni starševo hrbtenico in mu omogoča boljšo držo, prav tako pa mu daje svobodo prostih rok. 

Preverite Pikapoloničino ponudbo kengurujev, nosilk in trakov blagovnih znamk Boba, Chicco, FreeOn in Jane

Vrste in uporaba nosilk

V pestrem naboru nosilk in kengurujev je včasih težko presoditi, kateri izdelek je pravi za našo družino. Kako naj vemo, katera nosilka bo našemu otroku najbolj ustrezala? Kakšna je pravzaprav razlika med nosilko in kengurujem? In katere vrste nosilk pravzaprav sploh poznamo?

Nosilka je skupen izraz, ki ga uporabljamo za kenguruje, trakove in pestunje. Vsi našteti pripomočki služijo prenašanju otrok ob starševem telesu, vendar se med seboj nekoliko razlikujejo. 

Kenguruji se med seboj razlikujejo po zmogljivostih, zato je pomembno, da se pred uporabo prepričate, da je izbran kenguru primeren za starost in težo vašega otroka. Nekatere kenguruje lahko uporabljate tudi od rojstva naprej. Pomembno je, da se pred uporabo natančno seznanite z navodili, ki vam bodo pomagala pri pravilni in ergonomski namestitvi otroka v nosilko. Nekateri kenguruji vključujejo tudi praktične dodatke, kot je na primer držalo za dudo. Pikapoloničina ponudba zajema kenguruje, ki omogočajo različne načine oziroma pozicije nošenja otroka. Izbirate lahko med kenguruji 2 v 1, 3 v 1, 5 v 1 in celo 8 v 1. Možnosti nošenja se med posameznimi kenguruji razlikujejo, običajno pa gre za kombinacijo položajev:

 • otrok obrnjen k staršu spredaj,
 • otrok obrnjen v svet spredaj,
 • otrok obrnjen proti staršu zadaj,
 • otrok obrnjen k staršu, spredaj, brez nosilnega dela kenguruja,
 • otrok obrnjen v svet, spredaj, brez nosilnega dela kenguruja.

Raztegljivi trakovi so običajno primerni za uporabo od otrokovega rojstva naprej. Te vrste nosilk so izredno priljubljene tako pri starših, kot tudi pri otrocih, saj so izredno udobne in enostavne za uporabo. Ob tesnem stiku s staršem se otrok v nosilki pomiri, saj začuti staršev srčni utrip, toploto in gibanje. Raztegljivi trak otrokovo težo razporedi čez starševi rameni in hrbet, prav tako pa se lahko uravnava tudi čvrstost objema. Pred uporabo se prepričajte, da je trak primeren za starost oziroma velikost vašega otroka. Nekateri trakovi so primerni tudi za nošenje nedonošenčkov, vendar priporočamo, da se v tem primeru pred uporabo posvetujete s strokovnjakom; pediatrom ali fizioterapevtom. V Pikapolonici vas čakajo čudoviti raztegljivi trakovi različnih barvnih odtenkov blagovne znamke Boba. Trakovi so zasnovani v ZDA in ustrezajo najvišjim varnostnim standardom. Običajno so namenjeni nošenju otrok do 18. meseca starosti. 

Pestunje so enostavne za uporabo ter udobne tako za otroka, kot tudi za starša. Omogočajo nošenje dojenčka v ergonomičnem M položaju in zaradi enakomerno razporejene teže se zdi otrok bistveno lažji. Pestunja je običajno opremljene z varnostnim trakom, ki teče otroku med nogami, kar preprečuje možnost zdrsa. Prilagodite jo lahko na vseh mestih, tudi v predelu glave in vratu. 

Zakaj je nošenje otroka v nosilki/kenguruju koristno?

Nošenje otroka v nosilki ali kenguruju je praktično in prinaša koristi tako otroku, kot tudi staršu. Če razmišljate o nakupu nosilke, vendar niste prepričani, preverite, zakaj je prenašanje otroka v nosilki/kenguruju praktično za starše in koristno za otroke.

 • Boljša mobilnost S pomočjo nosilke lahko s svojim otrokom brez težav dosežete tudi težje dostopne terene, ki jih z otroškim vozičkom ne bo bilo mogoče obiskati. 
 • Krepitev čustvene vezi Neposredna bližina pomeni krepitev vezi med otrokom in staršem, medtem ko skupaj raziskujeta širni svet ali pa uživata v toplini svojega doma.
 • Starševi hrbtenici prijazno nošenje Nosilke enakomerno razporedijo otrokovo težo in razbremenijo starševo hrbtenico. V primerjavi s klasičnim nošenjem otroka, je nošenje v nosilki veliko bolj optimalno za pravilno držo.

Primerjava položaja hrbtenice ob nošenju otroka brez nosilke (levo) in z nosilko (desno) Slika 1: Primerjava položaja hrbtenice ob nošenju otroka brez nosilke (levo) in z nosilko (desno)

 • Proste roke Nositi otroka in imeti hkrati proste roke je za starše izredno praktično, še posebej v prvih mesecih otrokovega življenja. Tako lahko imate svojega otroka v neposredni bližini, hkrati pa mimogrede še kaj postorite. 
 • Enostavno dojenje Nekatere nosilke omogočajo tudi dojenje. Dojenček ima v nosilki namreč enostaven dostop do mleka, kar lahko izredno olajša proces hranjenja, hkrati pa zagotavlja tudi diskretnost. 
 • Lajšanje poporodne depresije Nekatere študije kažejo, da nošenje otroka v svoji neposredni bližini zmanjšuje možnosti poporodne depresije. Prav tako pa lahko s pomočjo nosilke novopečena mamica svojega dojenčka vzame s seboj v družbo prijateljic in tako ostane družbeno aktivna. 

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu nosilke?

Prva in najbolj pomembna misel ob nakupu kenguruja oziroma nosilke naj bo vaše udobje in udobje vašega otroka. Ne pozabite se prepričati tudi, da je nosilka primerna za težo oziroma starost vašega otroka!

 • Ergonomska oblika Prepričajte se, da ima izbrana nosilka ergonomsko obliko, ki zagotavlja udobje tako vam, kot tudi vašemu otroku. 
 • Varnostni certifikati O dodatni varnostni izdelka, ki ga uporabljate, pričajo tudi varnostni certifikati. 
 • Možnosti namestitve nosilke in otroka Preverite, katere možnosti namestitve vam ponuja izbrana nosilka.
 • Materiali Izberite material, ki je prijeten na otip, saj bo tako prijeten tudi za vašega otroka. 

V primeru, da bosta nosilko uporabljala oba starša, se prepričajte, da po dimenzijah ustreza tako mami, kot tudi očetu. Predlagamo, da izberete nosilko, katere velikost lahko prilagodite nosaču. 

Varna uporaba kenguruja oziroma nosilke

Otrokova varnost je za starše na prvem mestu pri uporabi kenguruja ali nosilke, zato predlagamo, da pri uporabi nosilke skrbno upoštevate navodila za uporabo. Prepričajte se, da je vaš otrok udobno nameščen in da ima dostop do zraka. V primeru, da niste prepričani, ali je vaš otrok v nosilki primerno nameščen, predlagamo, da se pred uporabo posvetujete s strokovnjakom. Ne pozabite poskrbeti tudi, da bo otroku v nosilki primerno toplo v hladnejših dneh in primerno hladno v vročih poletnih dneh!

Dobro je vedeti tudi! Otroci običajno potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na sedenje v nosilki. Nikar ne skrbite, če se ob prvi uporabi pojavi nekaj solzic in nezadovoljstva. Vseeno pa se prepričajte, da je otrok v nosilki udobno nameščen in da razlog za jok ni nepravilna namestitev.

Pikapolonica vam želi prijetno nošenje in obilo veselih trenutkov ob skupnem raziskovanju sveta!

Prikaži več
Zapri