i-Size

Filtriraj
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. BRITAX RÖMER 21 Izdelki
 2. CHICCO 4 Izdelki
 3. CYBEX 7 Izdelki
 4. FREEON 12 Izdelki
 5. JOIE 5 Izdelki
 6. MAXI-COSI 11 Izdelki
 7. NUNA 7 Izdelki
 8. PEG PEREGO 2 Izdelki
Cena
Barva
 1. Črna 28 Izdelki
 2. Modra 3 Izdelki
 3. Rdeča 2 Izdelki
 4. Siva 1 Izdelek
 5. Siva 34 Izdelki
 6. Večbarvna 1 Izdelek
 7. Zelena 5 Izdelki
Novi izdelki
 1. Novi izdelki 4 Izdelki
Prikazanih 24 od 69 izdelkov
Stran
Razvrsti po
 1. Dodaj na seznam želja
  outlet
  Avtosedež Aton B i-Size 40-87 cm, steel grey Avtosedež Aton B i-Size 40-87 cm, steel grey
  CYBEX 
  Avtosedež Aton B i-Size 40-87 cm, steel grey
  Akcijska cena 135,99 € Redna cena 169,99 €
  ali od 12,28 € / mesec
  Quickview
  -20%
 2. Dodaj na seznam želja
  Avtosedež Dualfix iSense Avtosedež Dualfix iSense
  BRITAX RÖMER 
  Avtosedež Dualfix iSense
  329,99 €
  ali od 10,70 € / mesec
  Quickview
 3. Dodaj na seznam želja
  Avtosedež Dualfix iSense Avtosedež Dualfix iSense
  BRITAX RÖMER 
  Avtosedež Dualfix iSense
  329,99 €
  ali od 10,70 € / mesec
  Quickview
 4. Dodaj na seznam želja
  Klub cena
  Avtosedež Baby-Safe iSense Avtosedež Baby-Safe iSense
  BRITAX RÖMER 
  Avtosedež Baby-Safe iSense
  249,99 €
  289,99 €
  ali od 13,59 € / mesec
  Quickview
  -14%
 5. Dodaj na seznam želja
  Klub cena
  Avtosedež Baby-Safe iSense Avtosedež Baby-Safe iSense
  BRITAX RÖMER 
  Avtosedež Baby-Safe iSense
  249,99 €
  289,99 €
  ali od 13,59 € / mesec
  Quickview
  -14%
Prikazanih 24 od 69 izdelkov
Stran
Razvrsti po

Zakaj izbrati I-size avtosedež

Varnost je prva misel vsakega starša, ko pomisli na vožnjo otroka v avtomobilu. Pri izbiri otroškega avtosedeža se je potrebno najprej seznaniti s standardi in regulacijami na področju otrokove varnosti na poti. ECE R129 oziroma i-Size regulacija je novi standard za otroške avtosedeže, ki izboljšuje pomanjkljivosti obstoječega standarda in otroku zagotavlja optimalno varnost v avtomobilu. 

Primerjava standardov ECE R44/04 in ECE R129 (I-size)

Trenutno sta v zvezi z otroškimi avtosedeži v veljavi dva standarda - ECE R44/04 in ECE R129 (I-size). Za lažje razumevanje varnostnih standardov omenjenih regulacij najdete v spodnji tabeli njune osnovne značilnosti in bistvene razlike med njima.

Primerjava standardov ECE R44/04 in ECE R129 (I-size)
ECE R44/04 ECE R129 oziroma I-size
Razvrstitev avtosedežev glede na otrokovo težo (v kg).  Razvrstitev avtosedežev glede na otrokovo višino (v cm).
Kategorizacija po skupinah (Skupina 0+, 1, 2, 3). Ni kategorizacije po skupinah. 
Otrok, ki preseže težo 9 kg, je lahko med vožnjo obrnjen naprej. Otrok je do 15. meseca starosti obrnjen v nasprotni smeri vožnje. 
Namestitev z varnostnim pasom avtomobila ali s sistemom Isofix. Namestitev možna le s sistemom Isofix. 
Testirana sila v primeru trka iz sprednje in zadnje strani.  Testirana sila v primeru trka iz sprednje, zadnje in bočne strani. 
Pri testiranjih uporabljena lutka »P« s 4 različnimi senzorji. Pri testiranjih uporabljena lutka »Q« z 32 različnimi senzorji. 

Osnovni cilji uredbe I-size

Novi standard ECE R129 je nadgradnja prejšnje regulacije in pomeni predvsem izboljšanje otroških avtosedežev, da bi našim najmlajšim zagotovili optimalno varnost na poti. Osnovni cilji uredbe I-size vključujejo:

 • Boljša kompatibilnost Prvi I-size kompatibilni avtomobili so bili na voljo že v letu 2013, praviloma pa imajo skoraj vsi novejši avtomobili možnost namestitve s sistemom Isofix, ki je v skladu z novim standardom.   
 • Preprosta namestitev Nepravilna namestitev otroškega avtosedeža je pogosta težava, ki izredno ogrozi otrokovo varnost. Novi standard zato določa namestitev s sistemom Isofix, ki zmanjša napake pri namestitvi. 
 • Namestitev otroka v obratni smeri vožnje Regulacija upošteva mnenja strokovnjakov, ki pravijo, da mora biti otrok do 15. meseca starosti v vozilu nameščen v obratni smeri vožnje.
 • Bolj natančna in enostavna klasifikacija Razvrstitev otroških avtosedežev glede na otrokovo višino, namesto glede na njegovo težo.
 • Večja varnost Kljub temu, da je trk s strani zelo pogosta oblika avtomobilske nesreče, je dosedanja uredba testirala sile na otroka le v primeru trka iz sprednje in iz zadnje strani. Dodatno testiranje nam pove tudi, kako se otroški avtosedež odnese v primeru bočnega trka. 

Isofix sistem namestitve

Namestitev s sistemom Isofix je standardiziran sistem namestitve v skladu s standardom I-size. Gre za namestitev, ki je izredno priročna za starše ter hkrati najbolj varna za otroke. Isofix znatno zmanjšuje možnosti za nepravilno namestitev otroškega avtosedeža v vozilo, prav tako pa zmanjša tudi možnosti poškodb in sile na otroka v primeru trka. Sedež je varno pripet, tudi takrat, ko otroka ne vozite. Sistem Isofix zagotavlja trdno in trajno povezavo med sedežem avtomobila in karoserijo.

Poznamo dva načina namestitve v vozilo s sistemom Isofix:

 • pritrdilne točke na dnu zadnjega sedeža avtomobila - večina novejših vozil je na dnu zadnjih sedežev že opremljena s pritrdilnimi točkami Isofix,

Namestitev s pomočjo pritrdilnih točk na avtomobilskih sedežih Slika 1: Namestitev s pomočjo pritrdilnih točk na avtomobilskih sedežih

 

 • Top Tether – namestitev s pomočjo tretje sidrne točke. 

 

Slika 2: Namestitev otroškega avtosedeža s pomočjo tretje sidrne točke

 

Ali so I-size avtosedeži bolj varni?

Avtosedeži, izdelani v skladu s standardom I-size, veljajo za najbolj varne otroške avtosedeže, ki so trenutno na voljo. To pa ne pomeni, da morate otroški avtosedež standarda ECE R44 čez noč zamenjati. Ob pravilni namestitvi z avtomobilskimi pasovi so namreč tudi ti izredno varni. Standard I-size stopnjo varnosti vašega otroka med vožnjo le dodatno nadgradi. 

Kakšne varnostne prednosti pa ima regulacija I-size? Isofix sistem zagotavlja najbolj čvrsto in varno namestitev v vozilo, prav tako pa zmanjšuje možnost nepravilne namestitve. Novost je tudi testiranje sil na v primeru bočnega trka, kar zagotavlja dodatno zaščito otroka tudi od strani. Pri prejšnjem standardu se je pri izbiri otroškega avtosedeža upoštevala otrokova teža, ne pa tudi višina in starost. Otroci, težji od 9 kilogramov, so bili v avtomobil nameščeni v smeri vožnje, tudi če so omenjeno težo dosegli že pred starostjo 15 mesecev. Takšna namestitev pa ni v skladu z mnenjem strokovnjakov, ki pravijo, da je namestitev otrok mlajših od 15 mesecev v obratni smeri vožnje bistvena za optimalno varnost otroka na poti.

Zakonodaja in uredba I-size

Uredba I-size se uveljavlja postopoma in je trenutno v uporabi vzporedno s standardom ECE R44. Avtosedeže, izdelane po standardu ECE R44, lahko brez skrbi uporabljate še naprej, saj vašemu otroku zagotavljajo najmanj minimalno stopnjo varnosti, določeno z zakonodajo. Prav tako je dobro vedeti, da številni avtosedeži brez standarda I-size minimalno zakonsko določeno varnostno stopnjo tudi krepko presegajo. Nova zakonodaja in uvedba standarda ECE R129 je namenjena predvsem izboljšanju obstoječega standarda in zagotavljanju dodatne varnosti in zaščite otrok na poti.

Uredba bo prav tako vplivala tudi na avtomobilske proizvajalce, ki bodo pri razvoju vozil, primernih za uporabo I-size otroških sedežev morali upoštevati naslednje smernice:

 • možnost namestitve otroškega avtosedeža s sistemom Isofix,
 • zagotoviti dovolj prostora za namestitev večjih avtosedežev, obrnjenih tudi v obratno smer vožnje,
 • označiti vozilo z nalepko i-Size in kupcem priskrbeti uporabniški priročnik z natančnimi navodili za namestitev otroškega avtosedeža.

Naša ponudba otroških avtosedežev I-size

V naši ponudbi najdete pester nabor I-size avtosedežev blagovnih znamk Chicco, Concord, Maxi-Cosi in Peg Perego

Preverite, ali je vaš izbran otroški avtosedež kompatibilen z vašim vozilom oziroma z vsemi vozili, v katerih ga boste boste uporabljali. Novejši avtomobili so praviloma izdelani v skladu s standardom I-size in imajo zato na dnu zadnjih sedežev Isofix pritrdilne točke. Večino avtosedežev I-size lahko v vozilo namestite izključno s sistemom Isofix, ne pa tudi z varnostnimi pasovi. 

Prepričajte se, da je izbran avtosedež primeren za starost in višino vašega otroka. Vse dokler vaš otrok ne preseže priporočene višine, starosti ali teže, uporabljajte en avtosedež in ga šele kasneje zamenjajte. Ne hitite z nakupom novega in večjega avtosedeža. Če je otrok za avtosedež prevelik ali premajhen, je ogrožena njegova varnost med vožnjo.

Privoščite svojemu otroku maksimalno varnost na poti.

 
Prikaži več
Zapri