Otroška kolesa

Filtriraj
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. DINO BIKES 2 Izdelki
 2. FREE 2 MOVE BY FREEON 3 Izdelki
Cena
Barva
 1. Črna 1 Izdelek
 2. Večbarvna 4 Izdelki
 3. Zelena 1 Izdelek
Starost otroka
 1. 3 let 3 Izdelki
 2. 4 let 1 Izdelek
Prikazanih 5 od 5 izdelkov
Razvrsti po
 1. Dodaj na seznam želja
  Kolo Little Heart 14 col Kolo Little Heart 14 col
  DINO BIKES 
  Kolo Little Heart 14 col
  149,99 €
  ali od 13,54 € / mesec
  Quickview
 2. Dodaj na seznam želja
  Kolo BMX 14 col Kolo BMX 14 col
  DINO BIKES 
  Kolo BMX 14 col
  149,99 €
  ali od 13,54 € / mesec
  Quickview
 3. Dodaj na seznam želja
  Poganjalec Street Ride
  FREE 2 MOVE BY FREEON 
  Poganjalec Street Ride
  59,90 €
  ali od 10,63 € / mesec
  Quickview
 4. Dodaj na seznam želja
  Poganjalec Street Ride
  FREE 2 MOVE BY FREEON 
  Poganjalec Street Ride
  52,99 €
  ali od 18,61 € / mesec
  Quickview
Prikazanih 5 od 5 izdelkov
Razvrsti po

Kako izbrati pravo velikost otroškega kolesa?

Izbira velikosti otroškega kolesa je lahko zelo konfuzna. Ne le, da velikosti otroških koles označujemo popolnoma drugače kot velikosti koles za odrasle, zmedejo nas lahko tudi različne tabele, ki posplošeno predstavljajo katero velikost izbrati.

Če vaš otrok ne sodi v ozko povprečje, ki ga zajamejo posplošene tabele, boste imeli veliko težav pri izbiri velikosti. Zato vam predlagamo, da sledite spodnjim trem korakom, s katerimi boste bolj natančno določili velikost kolesa, ki je primerna za vašega otroka.

1. Poiščite velikost kolesa glede na starost otroka

Če še niste ugotovili sami, se velikost otroških koles določa glede na velikost koles (pnevmatik). Za začetek je najbolje, da glede na starost otroka poiščete pribljižno velikost koles, ki jih potrebuje vaš otrok. Zakaj pribljižno? Vse tabele, ki želijo standardizirati velikosti koles glede na starost otroka, so namreč narejene glede na povprečno višino otrok v določenem starostnem obdobju in glede na povprečno velikost okvirjev. Ker pa vemo, da lahko otroci tudi precej odstopajo od povprečja in ker tudi kolesa niso vsa enako zasnovana, se lahko zgodi, da na koncu ne boste izbrali te velikosti.

Spodnja tabela je zelo dobro izhodišče, a ne preskočite drugega in tretjega koraka, saj sta izjemno pomembna.

Velikost pnevmatik

Starost otroka (v letih)

12''

2–3

14''

3–4

16''

4–5

18''

5–6

20''

5–8

24''

7–11

 

2. Izmerite otrokovo višino in višino njegovega razkoraka

Ne preskočite tega koraka, tudi ne poskusite ugibati. Pomembno je, da natančno izmeritein si obe meri zapišete, saj ju boste potrebovali pri zadnjem koraku.

Velikost pnevmatik

Višina otroka (v cm)

Višina razkoraka (v cm)

12''

90–100

35–44

14''

100–110

40–50

16''

110–120

45–55

18''

115–130

50–60

20''

120–135

55–65

24''

135–145

60–70

Tudi zgornja tabela temelji na povprečnih višinah in povprečnih dimenzijah otroških koles. Da se boste pravilno odločili, ne preskočite zadnjega koraka.

3. Preverite podrobne podatke o kolesu

Četudi se zdi, da ste že na podlagi prvih dveh točk našli najboljše kolo, se lahko zgodi, da temu ni tako. Različni modeli okvirjev lahko pomenijo velike razlike v stojni višini in minimalni višini sedeža.

Stojna višina je točka na kolesu, kjer otrok stoji, ko ima kolo med nogami. Stojna višina kolesa ne sme biti višja od višine otrokovega razkoraka. Najbolje je, da je nekaj centimetrov nižja, saj bo otrok tako lažje stopil na in iz kolesa.

Pozornost pa morate nameniti tudi minimalni višini sedeža. Kakšno naj bo razmerje med višino razkoraka in minimalno višino sedeža, je odvisno od tega, kakšno kolo kupujete.

Poganjalček (tudi šolsko kolo) mora imeti višino sedeža enako ali nižjo od višine razkoraka. Tako bo lahko vaš malček noge postavil plosko na tla, kar mu bo omogočalo dovolj stabilnosti.

Tudi prvo otroško kolo naj ima sedež na višini kot je višina otrokovega razkoraka, saj bo otrok na prvem kolesu še zelo nestabilen. Možnost, da odloži noge plosko na tla, mu bo zagotovila potrebno stabilnost, da se bo hitreje naučil stabilnosti na kolesu.

Ko otrok že dobro kolesari, je lahko njegov sedež nekoliko višje. Izbirate lahko kolo, ki ima minimalno višino sedeža do 8 centimetrov višjo kot je višina otrokovega razkoraka.

Nikoli ne kupujte kolesa, ki ima minimalno višino sedeža več kot 8 cm višjo od višine otrokovega razkoraka. Takšno kolo bo za otroka težko za obvladati in lahko pride do več nesreč in poškodb.

Velikost kolesa ni edino merilo

Seveda pa velikost kolesa ni edino merilo za nakup otroškega kolesa. Če želite izvedeti več o pravilni izbiri otroškega kolesa, preberite članek "Vse, kar morate vedeti pred nakupom otroškega kolesa."

Prikaži več
Zapri