Skiroji in rolke

Filtriraj
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. FREE 2 MOVE BY FREEON 1 Izdelek
 2. MICRO 2 Izdelki
 3. SMOBY 1 Izdelek
Cena
Barva
 1. Modra 1 Izdelek
 2. Rdeča 2 Izdelki
 3. Siva 4 Izdelki
 4. Večbarvna 9 Izdelki
 5. Zelena 2 Izdelki
Starost otroka
 1. 3 let 5 Izdelki
 2. 4 let 2 Izdelki
 3. 12 mesecev 2 Izdelki
 4. 5 let 2 Izdelki
 5. 6 let 2 Izdelki
Prikazanih 14 od 14 izdelkov
Razvrsti po
 1. Dodaj na seznam želja
  Leseni skiro
  SMOBY 
  Leseni skiro
  79,90 €
  ali od 14,18 € / mesec
  Quickview
 2. Dodaj na seznam želja
  Skiro Mini 3 v 1 Deluxe Skiro Mini 3 v 1 Deluxe
  MICRO 
  Skiro Mini 3 v 1 Deluxe
  119,90 €
  ali od 10,84 € / mesec
  Quickview
 3. Dodaj na seznam želja
  Skiro Mini 3 v 1 Deluxe Skiro Mini 3 v 1 Deluxe
  MICRO 
  Skiro Mini 3 v 1 Deluxe
  119,90 €
  ali od 10,84 € / mesec
  Quickview
Prikazanih 14 od 14 izdelkov
Razvrsti po

Skiro ali rolka – kaj naj izberem za svojega otroka?

Skiroji in rolke so priljubljeni pripomočki za preživljanje prostega časa na domačem dvorišču ali v bližnjem parku. Z vse pogostejšimi izgradnjami t. i. koloparkov (ang. pumptrack) v bližinah osnovnih šol pa so postali v zadnjih letih še bolj priljubljeni. Ker so skiroji in rolke postali zelo priljubljeni, je tudi izbira izredno pestra in mnogi starši se med izbiro ne znajdejo.

Kdaj izbrati rolko?

Rolke (tudi skateboardi) so primerne šele od približno petega leta starosti otroka, a še to velja le ob strogem nadzoru staršev. Za uporabo rolke mora biti otrok dobro gibalno razvit, predvsem pa mora imeti popolnoma razvit nadzor nad ravnotežjem. Ob prvih uporabah rolke zato priporočamo, da otroku pomagate, ga na rolki držite in ga ne pustite, da se z rolko igra sam, saj lahko padec iz rolke povzroči hujše poškodbe.

Preden se odločite za nakup rolke dobro premislite ali je vaš otrok že dovolj star, ali že obvladuje ravnotežje na eni nogi in ali spada med tiste bolj »nerodne« ter pogosto pade že med hojo. Če ste na zadnje vprašanje odgovorili z da, potem za svojega otroka raje izberite skiro.

Kateri skiro izbrati?

Kot rolke so tudi skiroji pripomočki, za katere je težko reči, kdaj točno ji lahko začne otrok uporabljati, saj je to predvsem odvisno od sposobnosti posameznega otroka. Nekateri otroci uspešno uporabljajo skiro že pri dveh letih, drugi šele leto ali več kasneje. Če izbirate prvi skiro za otroka izberite tri- ali štirikolesnega, šele kasneje, ko je otrok usvojil tehniko poganjanja, lahko kupite dvokolesnega.

Trikolesni ali štirikolesni skiroji so bolj stabilni in lažje vodljivi za malčke. Obstajajo tudi skiroji 2v1, ki se enostavno spremenijo iz skiroja v poganjalček in nazaj. Tako imate na sprehodu s seboj oboje – skiro in poganjalček – ko se otrok utrudi na skiroju, ga enostavno spremenite v poganjalčka in otrok se lahko sede odpočije.

Dvokolesni skiroji so težji za obvladovat, saj mora otrok hkrati ohranjat ravnotežje, se porivat in usmerjat skiro, zato so primerni za otroke od petega leta naprej.

Pri izbiri skiroja ne glede na to ali gre za dvokolesni ali trikolesni skiro bodite pozorni na njegovo velikost. Krmilo skiroja ne sme biti višje od otrokovega vratu, saj skiroja s previsokim krmilom otroci ne morejo varno uporabljati. Ne kupujte večjega skiroja z mislijo, da bo otrok že zrasel, saj ga bo otrok težje nadziral in zato tudi manj raje uporabljal.

Nekaj nasvetov za varno vožnjo s skirojem ali rolko

 • Krmilo skiroja nastavite na primerno višino.
 • Otroku nataknite otroško čelado in ščitnike za kolena in komolce. 
 • Na rolki naj otrok nosi tudi ščitnike za zapestja.
 • Pokažite otroku, kje je primerno mesto za vožnjo in jih ne pustite vozit po cesti.
 • Naučite otroke primernega obnašanja na javnih površinah in prometnih pravil, da ne bodo motili drugih sprehajalcev in obiskovalcev dvorišča ali parka.
Prikaži več
Zapri