Poporodna nega

Filtriraj 1
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. CARRIWELL 1 Izdelek
 2. CHICCO 2 Izdelki
 3. FRIDA 1 Izdelek
 4. TOSAMA 5 Izdelki
Barva
 1. Bela 1 Izdelek
 2. Večbarvna 7 Izdelki
 3. Vijolična 1 Izdelek
Izdelkov, ki bi ustrezali iskanju, ne moremo najti.

Priprave na porod in na poporodno nego

Priprave na novega družinskega člana najpogosteje osredotočene na nakupovanje majhnih oblačil, pripravo previjalnega kotička ter izbiranje prvih igračk. Po porodu je vsa pozornost na majhnem bitjecu, ki je pravkar privekalo na svet. Pomembno je, drage mamice, da nekaj pozornosti posvetite tudi sebi, saj je poporodna nega izredno pomembna tudi za vas. Z ustrezno poporodno nego boste namreč tudi hitreje in bolje okrevale, hkrati pa se bo izboljšalo tudi vaše počutje.

Da boste na poporodno obdobje dobro pripravljene, predlagamo, da že pred velikim dnevom zapišete nakupovalni seznam negovalnih izdelkov in obiščite najbližjo fizično prodajalno ali pa kar spletno prodajalno Pikapolonica, kjer vas čakajo vsi negovalni izdelki, ki jih boste po porodu potrebovale.

Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?

Priprava torbe za v porodnišnico je eden izmed mejnikov, ki se ga bodoče mamice običajno zelo veselijo. Pomeni namreč, da je predviden rok poroda že čisto blizu in da ne manjka več veliko, ko bodo končno spoznale svojega dojenčka. Je pa lahko priprava torbe za v porodnišnico tudi zahtevna naloga, še posebej za tiste, ki bodo mamice postale prvič. Da bo pakiranje čim manj stresno, smo pripravili spodnji seznam:

 • Mrežaste hlačke so zagotovo nekaj, kar ne sme manjkati. Za prve dni ali celo tedne, so mrežaste hlačke najboljša izbira. Zaradi mehkega materiala in izjemne raztegljivosti so zelo udobne, kar je v prvih dneh še posebej pomembno.
 • Poporodni vložki, ki morajo biti veliki in dobro vpojni. Na naših policah najdete kakovostne, mehke in vpojne vložke Tosama, ki so na voljo v različnih velikostih.
 • Mazilo za bradavice, ki je primerno za nego ranjenih in bolečih bradavic. Slednje so posledica dojenja, na katerega se v prvih dneh tako dojenček, kot mamica, še privajata. Mazilo Kit & Kin bo uspešno blažilo bolečine in neprijeten občutek.
 • Nedrček za dojenje Alisa ali Canpol, ki je praktičen in udoben.
 • Prsne blazinice Avent, Nuk, Chicco, Tosama ali Mam, ki bodo preprečile neprijetne mokre madeže na nedrčku ali spalni srajci,
 • Nastavki za dojenje, ki so v pomoč, če ima dojenček težavo s pristavljanjem.

Seveda se lahko v torbi za v porodnišnico znajdejo tudi materinska blazina, komplet za odtis nogic in rokic in dojenčkov dnevnik, v katerega bosta starša lahko takoj zapisala pomembne prelomnice in čarobne spomine.

Dojenček je tu, kaj pa zdaj?

Po otrokovem rojstvu se naš svet postavi na glavo! Ko se po nekaj dneh v porodnišnici z novorojenčkom prvič odpravimo domov, pa se pravi začetek družinskega življenja šele začne. Prvi dnevi in tedni so namenjeni predvsem hranjenju, previjanju, počivanju in medsebojnemu spoznavanju. Vzemite si čas, da se privadite na novo starševsko vlogo, nov ritem življenja in nove zadolžitve.

Čas za okrevanje in spoznavanje! Prvi tedni po porodu so najtežji, saj se cela družina privaja na novo vlogo. Spanja je običajno bolj malo, kar vpliva tudi na počutje, predvsem pa na dnevni ritem, ki ga mora družina osvojiti. Prvi dnevi in tedni naj bodo namenjeni spoznavanju nove družine, privajanju na rutino, hranjenje in nego dojenčka ter počitku. V teh dneh je izredno pomembna dobra poporodna nega, so pa prvi dnevi tudi idealen čas za ustvarjanje spominov. Naredite prvi odtis dojenčkovih stopal in dlani, ustvarite prvo družinsko fotografijo in zapišite vse spomine v dojenčkov album.

Poporodna nega za mamico

Priprave na poporodno nego se pričnejo že v nosečnosti, ko naj bodoča mamica na nakupovalni seznam doda nepogrešljive pripomočke, ki ji bodo v prvih dneh po porodu še kako v pomoč. Mrežaste hlačke, poporodni vložki, udoben nedrček za dojenje in mehka, velika materinska blazina so nepogrešljivi v prvih dneh. Zagotavljajo udobje za mamico, ki se bo lažje sprostila in povsem posvetila svojemu dojenčku.

Ob neprekinjeni skrbi za dojenčka je pomembno, da ne pozabite poskrbeti tudi zase in za svoje dobro počutje. Vzemite si čas, da zadihate, v miru spijete kavo in se spočijete. Za dojenčka bodo odlično poskrbeli tudi vaši najbližji, vam pa bo nekaj trenutkov miru zares dobro delo.

Telo po porodu potrebuje čas in nego, da okreva in si odpočije. Prvih nekaj tednov vas bo spremljala normalna krvavitev. Da vam bo v teh dneh kar se da udobno, se založite z dovolj velikimi in vpojnimi vložki. Če se ne boste dobro počutile v navadnih spodnjicah, se lahko odločite za mrežaste hlačke, ki so mehke, udobne in zelo raztegljive. V prvih dneh po porodu bodo zagotovo vaše najboljše prijateljice.

Zakaj je dobra poporodna nega tako zelo pomembna?

Poporodna nega je veliko več, kot so mrežaste hlačke in poporodni vložki. Mamici se po porodu svet obrne na glavo, dojenček je kar naenkrat v središču pozornosti in hitro se zgodi, da mamica povsem pozabi nase. A prav njeno telo gre tudi po porodu skozi številne spremembe, ki potrebujejo svoj čas in posebno pozornost. Tudi, če se v nosečnosti ni pojavila nobena strija, to še ne pomeni, da se ne bo tudi po porodu. Redno mazanje s kakovostnim in naravnim oljem proti strijam je tako izjemno pomembno tudi v prvih tednih po porodu. Takrat se koža krči in dodatna vlaga ter hranila ji bodo odlično dela.

Zraven kože, potrebujejo posebno nego tudi bradavice. Bradavice so zaradi dojenja pogosto poškodovane in razpokane, kar povzroča neprijetne občutke in bolečino. Pomembno je, da so prsne blazinice vedno sveže in suhe, bradavice pa negovane s kakovostnim, naravnim mazilom, ki celo rane in prijetno hladi. Da bo dojenje kar se da prijetno, je pomembna tudi izbira kakovostnega, udobne in primerno velika nedrčka za dojenje. V Pikapolonici najdete kakovostne nedrčke za dojenje blagovnih znamk Alisa in Canpol.

Poporodna nega pa naj obvezno vključuje tudi nekaj minut na dan, ki si jih mamica lahko vzame povsem zase. Za nekatere to pomeni kava v miru, za druge topel tuš ali kopel, za tretje sprehod na svežem zraku. Prihod dojenčka je velika sprememba, ki lahko močno vpliva tudi na psihično počutje staršev. Ravno zato naj bo čas za mamico nepogrešljiv del poporodne nege.  

Prikaži več
Zapri